Hoppa till huvudinnehåll

Soini orolig över press- och yttrandefriheten i Turkiet

Utrikesminister Timo Soini i Helsingfors den 21 augusti
Utrikesminister Timo Soini i Helsingfors den 21 augusti Utrikesminister Timo Soini i Helsingfors den 21 augusti Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen Timo Soini,Utrikesminister

Det finns oroväckande drag kring press- och yttrandefriheten i Turkiet, säger utrikesminister Timo Soini (Blå) till Finska notisbyrån. Fängelsedomen mot en finländsk journalist i Turkiet är ett led i den här utvecklingen, anser Soini.

Soini säger att Finland har tagit upp frågan om journalistikens läge i Turkiet med den turkiska ledningen. Han säger att frågan måste tas upp på nytt.

Soini säger att han tog upp människorättsfrågor senast i New York då han träffade sin turkiske kollega Mevlüt Cavusoglu. Soini framhöll att rättsstatsprincipen måste förverkligas i Turkiet.

Två års fängelsedom för finsk journalist

Finlands ambassad har kontaktat turkiska myndigheter angående fängelsedomen. Soini säger att Finland tar frågan på allvar, men att han inte kan kan gå in på några detaljer.

- Även om situationen inte är tillfredsställande tror jag inte att Turkiet vill bli av med alla utländska journalister, det skulle inte vara klokt. Situationen är besvärlig med tanke på journalistiken, det har vi sagt till dem, säger Soini.

Den finsk-turkiska journalisten Ayla Albayrak har i sin frånvaro dömts till två års fängelse i Turkiet.

Albayrak jobbar för den amerikanska tidningen Wall Street Journal och hon befinner sig som bäst i New York. Tidningen fördömer domstolsbeslutet.

Terrorbeskyllningar

Det turkiska domstolsbeslutet gäller Albayraks rapportering kring kurdiska områden i östra Turkiet.

Hon dömdes för spridning av "terrorpropaganda" och för att ha stött den förbjudna kurdiska PKK-gerillan.

Åtalet väcktes med anledning av en artikel som publicerades 2015 och där Albayrak skriver om konflikten mellan turkiska säkerhetsstyrkor och kurdisk gerilla i sydöstra Turkiet.

Albayrak bestrider åtalet och förnekar att hon med sin artikel skulle ha idealiserat terrorism.

Albayrak är den första journalisten som är EU-medborgare och som har dömts till fängelse i Turkiet.

Källor: FNB, Yle

Läs mera:

Finsk journalist döms för "terrorpropaganda" i Turkiet

En turkisk domstol har dömt den finska medborgaren och journalisten Ayla Albayrak till en två års fängelsedom.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Utrikes