Hoppa till huvudinnehåll

Systrarna Ekblad i öppenhjärtlig intervju om skådespelarlivet - turnerar med Langerhanska öarna

Ylva och Stina Ekblad
Ylva och Stina Ekblad trivs då de får vara tillsammans på scenen. Ylva och Stina Ekblad Bild: Nina Bergman / Yle Ylva Ekblad,Stina Ekblad

Skådespelarna Stina och Ylva Ekblad besökte Yle Åbolands förmiddagssändning inför gästspelet på Åbo Svenska Teater. De spelar huvudrollerna i pjäsen De langerhanska öarna som skrivits uttryckligen med systrarna Ekblad i åtanke.

För Ylva Ekblad var ÅST länge en hemmascen. Hon ingick i den fasta ensemblen 1985-1989 och ser fram emot att återvända till teatern.

- Det känns roligt att vara tillbaka och jag ser fram emot att spela i den fantastiska salongen i det fina huset, berättar Ylva.

För mig fanns inga andra alternativ, jag ville bli skådespelare ända sedan jag hörde att det fanns ett sådant yrke― Stina Ekblad

Stina Ekblad har också stått på scen i Åbo. Hon framförde en version av Lukasevangeliet i Åbo i början av 2000-talet.

- Det är faktiskt enda gången jag stått på ÅST:s scen men sedan har jag ju sett föreställningar där och ofta i sällskap av Ylva. Det är en fin teater, säger Stina.

Skådespelaryrket en självklarhet

Systrarna har ofta spelat samma roller och ibland också samtidigt men på olika ställen.

- Jag kommer ihåg då jag gjorde praktik på ÅST med Som ni vill ha det och Stina spelade samma roll samtidigt i Stockholm. Då ville jag absolut inte se hennes version, skrattar Ylva.

Det tog många år att krossa den där muren och bli något eget― Ylva Ekblad

- Eftersom Stina är sju år äldre fick jag länge höra att jag liknar henne och låter som hon. Speciellt då jag sett Stina på scenen så kände jag henne i mig och hennes sett att röra sig och prata. Det tog många år att krossa den där muren och bli något eget.

- Nu när man spelar tillsammans kan man utnyttja det att precis samma rörelse eller blick finns i min kropp. Speciellt roligt var det då vi spelade i Idlaflickorna, det var första pjäsen där vi spelade tillsammans, säger Stina.

Stina och Ylva Ekblad skådespelar tillsammans
Stina och Ylva Ekblad skådespelar tillsammans Bild: Julia Erginöz/ Yle Stina Ekblad,Ylva Ekblad

För systrarna var skådespelaryrket en självklarhet från första början.

- För mig fanns inga andra alternativ, jag ville bli skådespelare ända sedan jag hörde att det fanns ett sådant yrke, förklarar Stina.

- Det som var mest lockande för mig var att jag skulle få fortsätta leka. Jag vill inte sluta med det, skrattar Ylva.

”Ett litet leende på läpparna, en känsla i hjärtat eller en liten tanke i huvudet”

De Langerhanska öarna är skriven av Susanne Ringell och regisseras av Ulrika Bengts. Pjäsen handlar om två systrar och beskrivs som en lekfull dystopi.

- Där har man både det lekfulla men också allvarsamma. Det är en fundering om tillvaron, en lek med olika minnen och roller. Det är egentligen inte en pjäs, berättar Ylva.

- Det är öar av det ena och det andra, tillägger Stina.

Vad hoppas ni att publiken ska få med sig?

- Kanske ett litet leende på läpparna, en känsla i hjärtat eller en liten tanke i huvudet. Så mycket mer behöver det inte vara, säger systrarna Ekblad.

Ylva och Stina smaverkar på scen
Ylva och Stina smaverkar på scen Bild: Frida Lönnroos de langerhan

Pjäsen skrevs av Ringell uttryckligen med systrarna Ekblad i åtanke. Trots att pjäsen skrevs för ett antal år sedan dröjde det fram till nu innan den fick sin premiär på scenen.

Vi bestämmer själva vad vi vill göra och vi vill gärna jobba tillsammans― Stina Ekblad

- Pjäsen påminde mycket om Idlaflickorna som vi höll på med då, men nu har det gått lite tid och det känns som något helt annat. Det känns också betydelsefullt att få spela på finlandssvenska, berättar Stina.

- Så heter ju karaktärerna Tina och Sylvia så vi visste vem som skulle spela vem, säger Ylva.

Stället spelar ingen roll

Systrarna trivs då de får vara tillsammans på scenen.

- Vi bestämmer själva vad vi vill göra och vi vill gärna jobba tillsammans. Det här var något som vi verkligen ville göra, säger Stina.

Ni har uppträtt tillsammans på Dramatens stora scen i Maria Stuart. Hur är det att jobba med mindre produktioner efter det?

- Det är faktiskt skönt att göra något smått efter att ha gjort något stort och omfattande. Stället spelar egentligen inte roll om det är en stor scen eller en liten scen, konstaterar systrarna Ekblad.

Pjäsen De langerhanska öarna spelas på teatrar i Svenskfinland under hösten och turnén avslutas på Dramaten i Stockholm i december.