Hoppa till huvudinnehåll

Tre organdonatorer per år behövs i Vasa

Sjukskötare med mask på i operationssal.
Arkivbild. Sjukskötare med mask på i operationssal. hälsovård,operationssalar,sjukhusteknik,sjukhus,sjukskötare,operationer

Ifjol utfördes inga organdonationer på Vasa centralsjukhuset medan det 2015 utfördes fyra. För att antalet donatorer inom Vasa sjukvårdsdistrikt ska motsvara det nationella medeltalet behöver man tre organdonatorer per år.

- Antalet varierar årligen utan någon klar orsak, säger Raku Hautamäki, biträdande överläkare på Vasa centralsjukhus intensivvårdsavdelning, i ett pressmeddelande.

I hela landet är det omkring 500 personer som just nu väntar på en organtransplantation. Varje år avlider mellan fem och tio procent av de som står i kö för en organtransplantation.

Det är stor skillnad mellan landets sjukvårdsdistrikt vad gäller antalet organdonatorer. Antalet donatorer varierar från 0 till 40 per en miljon invånare.

- En organdonator kan i genomsnitt hjälpa tre människor, säger Hautamäki.

Donationskort hjälper

Den här veckan uppmärksammas den nationella donationsveckan.

Om du vill ge ditt samtycke till att dina organ doneras efter en eventuell hjärndöd gör du det genom att underteckna ett organdonationskort.

Ifyllt organdonationskort visar att man vill att organen tas till vara och hjälper andra människor.
Du ger ditt samtycke till organdonation genom att underteckna ett donationskort. Ifyllt organdonationskort visar att man vill att organen tas till vara och hjälper andra människor. Bild: Yle / Victoria Wirén organdonation,organtestamente

Den vanligaste orsaken till att organdonationen inte kan genomföras är osäkerhet om den hjärndödas vilja att donera organ.

En annan vanlig orsak är anhörigas negativa inställning till organdonation.

Om den hjärndöda patienten inte fyllt i ett donationskort är det de anhöriga som ska bestämma om organen ska doneras eller inte.

Donationskort finns på nätet, på apotek, blodtjänst och läkarstationer.

De organtransplantationer man utför i Finland är njure, lever, hjärta, lunga, bukspottskörtel och tunntarm.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten