Hoppa till huvudinnehåll

Alkohol inte intressant i Åbohögstadier – "Det är mer trendigt att idrotta och leva hälsosamt"

Öppnade ölburkar
Öppnade ölburkar Bild: Yle/Madeleine Boström alkoholbolag

Högstadieelever i Åbo är mindre intresserade av alkohol och tobak än andra finländska högstadieelever. Skillnaderna är särskilt stora jämfört med den åboländska skärgården.

Det här framkommer i en enkätundersökning om högstadieelevers hälsa och levnadsvanor som Institutet för hälsa och välfärd (THL) har gjort.

Det är inte så hemskt inne att supa, det är inte en trend just nu

Av åttonde- och niondeklassarna i Åbo säger 65,5 procent att de aldrig dricker alkohol.

I Pargas och på Kimitoön är den andelen bara 52 respektive 41 procent.

Du kan läsa mer om skillnaderna i hälsa och levnadsvanor mellan Åbo, Kimitoön och Pargas här.

En person sitter på en bänk med en ryggsäck och vinflaska bredvid sig.
Åboungdomarna verkar inte vilja supa enligt färsk hälsoenkät. En person sitter på en bänk med en ryggsäck och vinflaska bredvid sig. Bild: Yle/Malin Valtonen alkoholkonsumtion,alkoholberoende,alkoholism,alkohol (njutningsmedel),alkoholanvändning,alkohol,Västnyland

”Det är inte inne att supa”

Alexander Wettersten, Kiia Jalonen och Linda Pukari går i nian i S:t Olofsskolan. Om man får tro dem stämmer enkätresultaten överens med verkligheten.

- Det är inte så hemskt inne att supa, det är inte en trend just nu, menar Pukari.

Via sociala medier har det blivit ganska viktigt att visa att man äter bra mat och sånt

- Det kommer säkert också från vad föräldrarna och skolan lärt oss, vi har en bra skola, säger Jalonen.

Wettersten påpekar att eleverna också är medvetna om rusmedlens negativa effekter på hälsan. Åtminstone enligt de här tre eleverna är det idrott och hälsa som är trenden för tillfället.

- Folk funderar nog ganska mycket på hälsa. Via sociala medier har det blivit ganska viktigt att visa att man äter bra mat och sånt, säger Jalonen.

- Men om tio år kanske folk dricker mer igen, flikar Pukari in.

Hälsa och levnadsvanor kan vara känsliga frågor i högstadiet.

Jalonen, Wettersten och Pukari tror ändå att eleverna har vågat svara ärligt på enkäten.

- Man svarar ju anonymt på frågorna, så jag tror nog att man kan lita på att svaren stämmer, säger Jalonen.

Alexander Wettersten, Kiia Jalonen, Linda Pukari.
Alexander Wettersten, Kiia Jalonen och Linda Pukari. Alexander Wettersten, Kiia Jalonen, Linda Pukari. Bild: Yle/Fredrik Häggman s:t olofsskolan

Ungdomsarbetare: Inte överraskande

Johanna Rosenqvist arbetar med uppsökande ungdomsarbete på ungdomsverkstaden Troja i Åbo. Hon är inte överraskad över att Åbounga håller sig borta från rusmedel.

Man äter hälsosamt och funderar på vad som är cancerframkallande, vad som skadar regnskogarna i Sydamerika och så vidare

- Det här har diskuterats en tid, så det kommer inte som någon nyhet. Man har konstaterat att det inte är lika populärt att supa längre helt enkelt.

Vad beror det på då?

- De här sakerna går i vågor och just nu har vi lite av en hälso- och miljömedvetenhetsboom. Man äter hälsosamt och funderar på vad som är cancerframkallande, vad som skadar regnskogarna i Sydamerika och så vidare.

Press på att prestera?

I sitt arbete har Rosenqvist märkt att allt fler ungdomar känner hög press på att vara duktig och prestera. Hon tror att den trenden kan hänga ihop med hälsotrenden.

- Det finns höga prestationskrav på ungdomar idag. De måste prestera och hinna med en massa saker. Kanske det då inte finns tid för nåt annat än att ta hand om sig själv.

Tror du att prestationspressen också går i vågor, eller växer den hela tiden?

- Jag tror att det nu har diskuterats mer än förr, och att prata om att det finns press på ungdomar är ju i sig också en trend. Men alla system för utbildningsansökningar och Fpa-stöd håller ju på att ändras och det spelar nog in. Det gäller främst de lite äldre ungdomarna men inverkar nog också på den press som högstadieeleverna känner.

Johanna Rosenqvist.
Johanna Rosenqvist är inte överraskad över enkätresultatet. Johanna Rosenqvist. Bild: Yle/Fredrik Häggman johanna rosenqvist

Resultaten från THL:s enkät hittas här.

Läs också