Hoppa till huvudinnehåll

Bildningschef om supandet på Kimitoön: Man skäms!

Ung kvinna dricker och röker.
Ung kvinna dricker och röker. Bild: Copyright 2011-2012 Kozzi.com alkoholdrycker,alkoholism,alkoholkonsumtion,alkoholberoende,alkohol (njutningsmedel),tobaksrökning,ungdomar,kvinnor,flickor,unga vuxna,tonåringar,vin,cigaretter,vinflaskor

Över 20 procent av 14–15-åringarna på Kimitoön berättar att de är rejält berusade minst en gång i månaden. Bland annat det här framkommer i en färsk skolhälsoenkät.

Andelen som dricker sig ordentligt berusade minst en gång i månaden är betydligt lägre i Finland överlag (10,1% ) samt i Pargas där andelen är 9,5% och i Åbo där den är 8,3%.

Förutom att en rejäl fylla en gång i månaden är vanligare bland Kimitoöunga än bland andra unga i landet röker också fler unga på Kimitoön tobak och har provat på cannabis.

Man skäms lite då man läser siffrorna och jämför sig med övriga Finland och våra grannkommuner― Mats Johansson

Det är Institutet för hälsa och välfärd, THL, som utfört skolhälsoenkäten.Här kan du bekanta dig med undersökningsresultatet i sin helhet (på finska).

Frågeformuläret är omfattande och berör många olika aspekter av skolelevers hälsa.

Vuxna har en alltför liberal syn på alkohol?

Då det gäller ungas alkholbeteende har resultatet i tidigare enkäter varierat. Vissa år har trenden pekat nedåt medan den andra år legat på samma nivå som nu.

Mats Johansson är bildningschef vid Kimitoöns kommun och hans spontana reaktion på resultatet är att han skäms:

- Man skäms lite då man läser siffrorna och jämför sig med övriga Finland och våra grannkommuner.

Bildningschef Mats Johansson vid sitt skrivbord.
Mats Johansson vill att hela samhället engagerar sig för att man ska få ner siffrorna. Bildningschef Mats Johansson vid sitt skrivbord. Bild: Yle/Monica Forssell bildningschef

Johansson kommenterar de färska siffrorna eftersom enkäten berör skolelever. Resultatet har ännu inte behandlats i skolorna men kommer att delges både elever och föräldrar.

- Jag vet att våra skolor jobbar mycket med det här, att våga säga nej till droger och alkohol och så vidare men jag undrar om Kimitoön är ett samhälle där vi föräldrar borde se oss lite i spegeln. Vilken syn på alkohol har vi? Det kan hända att vi är onödigt liberala, funderar Johansson som själv är pappa till två vuxna barn.

- Vi föräldrar påverkar ju nog våra barn i attitydfrågor. Här kan inte skolan ensam vara den som pratar om att man kan vara nykter och man kan säga nej till både droger och alkohol. Här behövs hela samhället för att få ner dehär siffrorna, säger Johansson.

Ordnade aktiviteter tycks inte hjälpa

Då det gäller bland annat fritidsintressen och olovlig frånvaro från skolan utmärker sig Kimitoöungdomarna på ett positivt sätt.

Men att många (48%) av ungdomarna tycker att det finns goda hobbymöjligheter på ön skyddar tydligen ändå inte mot alkohol, rökning och droger.

- Det tycks ju vara så ja, säger Johansson. De ordnade aktiviteterna tycks inte hjälpa.

Vilka kommunens möjligheter är att ingripa finns det inga entydiga svar på. I skolorna har det ordnats föreläsningar och evenemang för att informera och varna för farorna med alkohol, tobak och narkotika men ändå är det bara i andra kommuner som barnens alkoholkonsumtion minskar.

- Gapet mellan Kimitoön och andra kommuner har blivit större, konstaterar Johansson.


Läs mera:

Öppnade ölburkar

Alkohol inte intressant i Åbohögstadier – "Det är mer trendigt att idrotta och leva hälsosamt"

Högstadieeleverna i Åbo dricker och röker mindre än högstadieelever i andra kommuner. Det visar THL:s riksomfattande enkätundersökning.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Åbodådet förändrade den psykologiska krishjälpen

  Första gången som ögonvittnen erbjöds systematisk hjälp.

  Åbo blev platsen där också ögonvittnen för första gången erbjöds krishjälp mera systematiskt. Enligt vårt lands främsta expert på krispsykologi, Salli Saari, tog krisberedskapen ett viktigt steg framåt efter Åbodådet.

 • Djurens julfred utlystes i Åbo

  I över tio år har djurens julfred utlysts i Åbo.

  Hundar, katter, hästar, kaniner och skunkar samlades på söndagen då djurens julfred utlystes vid Mikaelskyrkan i Åbo. Den här traditionen har redan över tio år på nacken.

 • Polisen i Åbo ber allmänheten om hjälp

  Åbopolisen ber om hjälp angående hjärnskadad man.

  Polisen i Åbo undersöker en oklar incident angående en man född 1994 och ber allmänheten om hjälp. Man vet helt enkelt inte vad som har hänt mannen. Polisen misstänker att händelsen eller brottet har inträffat torsdagen. Mannen fått omfattande skador i ansiktet och en svår hjärnskada. Olyckan eller brottet ska ha inträffat i centrum av Åbo i området Trädgårdsgatan, Humlegårdsgatan och Hantverkaregatan.

 • Väg översvämmad i Reso

  Vatten på vägen stänger körfil i Reso

  Korsningen av Nesteentie och Telakkatie i Reso är översvämmad och nu är den fil som går in mot Reso avstängd för trafik.

 • Julstämningen kom till Pargas

  Gamla Malmens julmarknad drog trots gråvädret.

  Den traditionella julmarknaden på Gamla Malmen i Pargas lockade folk från när och fjärran trots det råkalla och regniga vädret. Allt från tomtar och hantverk till mat och lotterier fick besökarna att öppna plånboken. För många besökare är det just Gamla Malmens julmarknad som får julstämningen att infinna sig.

 • Åboland för hundra år sedan: Fritid i kristid

  Trots osäkra tider höll man på med kultur, idrott och kårer.

  Efter februarirevolutionen i mars 1917 godkände lantdagen en lag om åtta timmars arbetsdag. Vi fick mer frihet, och särskilt fackföreningarna fick många nya medlemmar, men det grundades också massor av nya idrottsföreningar.

 • KalPas långa segersvit bruten – Ilkka Heikkinen bakom TPS-seger

  SaiPa satte punkt för den nio matcher långa segersviten.

  Nio segrar i rad blev slutsaldot för KalPas sensationellt långa segersvit i hockeyligan. SaiPa bortabesegrade KalPa med 5–2. I Tavastehus gjorde Ilkka Heikkinen två mål då TPS vann över HPK med 4–3.

 • Åbopolitiker vill ha en bättre asylpolitik

  Drygt 40 politiker har skrivit under ställningstagandet.

  Drygt hälften av stadsfullmäktigeledamöterna från flera partier i Åbo efterlyser nu en bättre asylpolitik i Finland. I ställningstagandet kräver politikerna bland annat en asylpolitik med humanitära värderingar.