Hoppa till huvudinnehåll

Dagens mommo kan finnas på andra sidan jordklotet

barnbarn pratar med mor/farförälder via Skype/datorn
Barnbarn pratar med mor/farförälder via Skype/datorn barnbarn pratar med mor/farförälder via Skype/datorn Bild: Pixabay barnbarn,mormor,farmor,Skype

Att vara mor- eller farförälder utmålas ofta som livets efterrätt där man kan njuta av barnets utveckling med andra ögon än då de egna barnen var små. Men alltid är det inte idyll och mysiga sagostunder.

För de flesta går mor/farföräldraskapet ut på att man gör de skojiga sakerna med barnbarnen, men man får i allmänhet sova sina nätter gott. Man reser, går på gym eller arbiskurser och bestämmer själv hur man använder sin tid för barnbarnen och för sitt egna fria liv.

En del bor ändå långt ifrån sina barnbarn och kan inte ha en naturlig och nära relation till dem.

De flesta vill vara delaktiga i barnbarnens liv

Ungefär 20 procent av alla finländska mor- och farföräldrar är ifrån sina barnbarn på grund av meningsskiljaktigheter eller långa avstånd, eller för att de helt enkelt inte vill ha desto mer med barnbarnen att göra.

Men 80 procent umgås med barnbarnen och upplever det som en positiv sak.

Susanne Ingman-Friberg från Väestölitto är mormor till tre barnbarn - sju och sex år gamla och den yngsta på åtta månader.

Susanne Ingman-Friberg
Susanne Ingman-Friberg Susanne Ingman-Friberg Bild: Camilla Kivivuori / Yle Väestöliitto,Susanne Ingman-Friberg

- Då jag såg mitt äldsta barnbarn för första gången vågade jag knappt lyfta honom, trots att jag är barnmorska till yrket, berättar Susanne. Känslan var alldeles lustig.

Susanne berättar att hon på ett helt annat sätt iakttog hur det lilla barnets ögonfransar och ögonbryn utvecklades - något som hon inte alls minns att hon skulle ha "sett" då hennes egna barn var små.

Åldern då man får barnbarn varierar mer och mer

I Finland blir kvinnorna i medeltal mormor/farmor vid 56 års ålder, männen blir morfar/farfar vid 60. Går man årtionden tillbaka sammanföll mor/farföräldraskapet ofta med den egna pensioneringen, men i dag är många ännu kvar i arbetslivet i flera år.

Tidpunkten då man får barnbarn varierar också mer än förr: fler upplever det redan innan de fyllt 40 medan första barnbarnet kan komma först då man är 80, i och med att åldern hos förstföderskorna också har stigit.

farfar/morfar lyfter sitt barnbarn
farfar/morfar lyfter sitt barnbarn Bild: Pixabay farfar,morfar,barnbarn

Då livslängden numera är längre hinner dagens mor/farföräldrar ha barnbarnen längre i sitt liv. Men då många ännu har ett arbete att sköta och fritiden är mer aktiv än förr, har man inte möjlighet att hjälpa småbarnsföräldrarna som förr.

Mor/farföräldraskapet sammanfaller dessutom ofta med att egna föräldrarna blir gamla och behöver hjälp.

- Där kan det bli knepigt som medelålders att prioritera och se vem som är i större behov av hjälp, konstaterar Susanne Ingman-Friberg.

Vad göra då mormor finns på andra sidan jordklotet?

Nya fenomen inom mor/farföräldraskapet under de senaste årtiondena är att mänskor flyttar mer omkring i världen. Finländare flyttar utomlands, invandrare flyttar till Finland och olika kulturer blandas.

Avståndet till mor/farföräldrarna kan bli tusentals kilometer och man får sakna sina barnbarn största delen av deras uppväxttid.

- Där är Skype en räddning, säger Susanne. Via Skype kan man se varandra och också upprätthålla det gemensamma språket. Men kroppskontakten och famnen ersätter det ju inte.

Ett annat fenomen är nyfamiljerna, som medför att barnen kan få väldigt många äldre vuxna som de kanske kallar för mormor eller farfar trots att de genetiskt inte är släkt.

Susanne nämner ett barn som hade 15 mor/farföräldrar i och med att både föräldrarna och mor/farföräldrarna skilt sig och hade inlett nya parförhållanden.

- Ett barn kan aldrig ha för många omtänksamma äldre som tycker om dem.

Farfar/morfar läser bok tillsammans med barnbarn
Farfar/morfar läser bok tillsammans med barnbarn farfar,morfar,barnbarn,barnböcker,sagoläsning

Bruten kontakt till barnbarnen

Ett sorgligt kapitel är barnbarnen som inte får träffa sina mor/farföräldrar för att föräldrarna bestämt så. Dispyter som oftast handlar om att någonting i relationen mellan det vuxna barnet och mor/farföräldern är ouppklarat.

En svärson eller -dotter som har sina vanor som inte går ihop med svärföräldrarna. Eller att någon av de vuxna har alkoholmissbruk.

På Väestöliitto har de en stödtelefonlinje dit mor/farföräldrar får ringa för att prata.

- Största delen av alla samtal som kommer handlar just om den brutna kontakten till barnbarnen, berättar Susanne Ingman-Friberg.

Liksom i många andra konflikter och relationsproblem ser Susanne att nyckeln är kommunikation.

- Att få båda parter vid samma bord och få båda att jämka brukar lösa problemet.

Relationen mellan barnbarnen och mor/farföräldrarna är viktig

Susanne poängterar också att alla parter borde förstå att respektera varandra för att undvika meningsskiljaktigheter.

Lika mycket som mor/föräldrarna måste inse att barnfamiljen har sina egna uppfostringsregler och att man inte möblerar om hos vuxna barnet utan att fråga, lika mycket ska smårbarnföräldrarna respektera att egna föräldrarna inte alltid har ork eller tid att ta hand om barnbarnen.

För tillfället är ungefär en miljon, det vill säga en femtedel av finländarna mor/farföräldrar.

- Relationen till mor/farföräldrarna ger trygghet och en historia, funderar Susanne. Via den relationen lär barnen också att respektera äldre mänskor.

Mor/farföräldrar med barnbarn
Mor/farföräldrar med barnbarn Bild: Pixabay mormor,farmor,farfar,barnbarn,morfar

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP