Hoppa till huvudinnehåll

Dödläget i Brexitförhandlingarna – risken för ett sammanbrott allt närmare

Brittiska och engelska flaggan fladdrar i vinden framför Big Bens urtavla vid brittiska parlamentet.
Brittiska och engelska flaggan fladdrar i vinden framför Big Bens urtavla vid brittiska parlamentet. Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Brexit,Storbritannien,Big Ben,Union Jack

Det var inget nytt under solen när EU:s och Storbritanniens chefsförhandlare för femte gången höll en gemensam presskonferens om det brittiska EU-utträdet.

EU:s chefsförhandlare fransmannen Michel Barnier konstaterade frustrerat att parterna inte tagit några stora steg framåt.

- Vi har inte förhandlat om en ekonomisk uppgörelse denna vecka. Vi är i ett dödläge. Det är mycket oroande.

Meningsskiljaktigheterna om hur mycket Storbritannien ska betala vid utträdet verkar vara djupa, samtidigt som ingendera av parterna är redo för några eftergifter.

Britterna håller hårt i plånboken medan EU kräver att Storbritannien ska leva upp till de ekonomiska åtagandena som britterna redan tidigare godkänt inom ramen för EU-samarbetet.

Inte ännu dags för några framtidsdiskussioner

EU-kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier kommer som väntat inte att rekommendera för EU:s stats- och regeringschefer att nästa vecka ta beslut om att inleda diskussioner om en framtida relation till Storbritannien.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Bild: STEPHANIE LECOCQ michel barnier

- Under dessa omständigheter kan vi inte inleda diskussionen om den framtida relationen.

Målsättningen var att under den femte förhandlingsomgången nå ”tillräckliga framsteg” i tre frågor: den ekonomiska uppgörelsen, EU-medborgarnas rättigheter i Storbritannien och för britter bosatta i ett EU-land samt gränsfrågan i Nordirland.

Britterna däremot skulle vilja inleda förhandlingar om framtiden så fort som möjligt . Den brittiska brexitministern David Davis menade under presskonferensen att det skett tillräckliga framsteg för att ta nästa steg.

- Vi är redo för att börja tala om framtiden... jag hoppas EU-ledarna ger Michel mandat att utvidga förhandlingarna...det vore i Storbritanniens och EU:s intresse, säger Davis.

En närbild på den nya brexit-ministern David Davis som tittar upp från sina glasögon.
Brittiska brexitministern David Davis. En närbild på den nya brexit-ministern David Davis som tittar upp från sina glasögon. Bild: EPA/ANDREW COWIE David Davis,Storbritannien,Brexit,brexit-minister

Medan hans motpart Barnier upprepade gånger förklarade att det mandat han fått av medlemsländerna utgår från att man först ska ha kommit överens om skilsmässan.

- Vi kan inte blanda ihop dessa diskussioner. Det är riskabelt, när tiden är mogen kan vi gå vidare.

I stället har Barnier siktet inställt på EU-toppmötet i december.

- Med politisk vilja så kan vi göra avgörande framsteg under de kommande två månaderna, menade ändå Barnier.

”No deal - is a bad deal”

Förhandlingarna har nu pågått i fyra månader utan några större framsteg. Samtidigt tickar brexitklockan och sannolikheten ökar för att Storbritannien lämnar EU den 29 mars 2019 utan att någon uppgörelse nåtts.

- Ingen deal är en riktigt dålig deal, säger Barnier.

Medan Davis konstaterar att den brittiska regeringen måste vara redo för alla alternativ.

- Det är inget som vi eftersträvar, men vi har redan allokerat 250 miljoner pund för olika scenarier som att förhandlingarna slutar utan uppgörelse. Det är varje regerings uppgift att vara redo, säger Davis.