Hoppa till huvudinnehåll

Drömmar om kontinuitet och ligahockey – spelarna i Espoo United väntar på bättre tider

Espoo United i Mestis.
Espoo United vill vara ett topplag i Mestis. Espoo United i Mestis. Bild: All Over Press Espoo United

Efter Blues konkurs för två år sedan och de ekonomiska svårigheterna för Espoo United i somras önskar de nuvarande spelarna i Mestislaget att perioden av turbulens inom Esbohockeyn är över.

I somras var Espoo Uniteds existens hotad. Organisationen lade ner sin verksamhet för damer och juniorer medan herrarnas lag i basket och ishockey lever vidare.

Sommarens ekonomiska bekymmer ledde till problem i löneutbetalningen, men nu har lönerna kommit på kontot i tid, intygar bröderna Westerback som spelar för hockeylaget i Mestis.

Situationen på sommaren var ändå kritisk.

– Man undrade om man måste börja leta efter ett nytt lag. Det gick ganska långt men det ordnade sig ändå till slut, berättar Felix Westermarck för Yle Sporten.

Felix Westermarck, Espoo United.
Felix Westermarck återvände från Österbotten till Esbo för ett knappt år sedan. Felix Westermarck, Espoo United. Bild: All Over Press Felix Westermarck

Efter de turbulenta åren för Esbohockeyn prioriterar spelarna i Espoo United stabilitet och kontinuitet väldigt högt.

– Det är det viktigaste just nu. Man säger alltid att sådant inte ska påverka, men nog påverkar det om sådant här händer. Nu har det ändå sett jättebra ut, intygar anfallaren Felix Westermarck som har missat inledningen av Mestissäsongen på grund av mykoplasma.

Siktar på toppen i Mestis

I fjol slutade Espoo United på femte plats i grundserien i Mestis. Efter förra säsongen lämnade elva spelare klubben samtidigt som man värvade åtta nya spelare.

Espoo Uniteds andra säsong i Mestis har inte fått en flygande start, men backen Victor Westermarck tror att laget har potential till minst lika bra resultat som förra säsongen.

– Vi har ett bra lag igen det här året – och en bra tränare. Lagets mål är att vara bland topplagen.

Espoo United tränas av Niko Marttila.

Stark Esboprägel på laget

Juniorverksamheten i Esbohockeyn är fortsättningsvis på en god nivå. Det märks också i Espoo Uniteds spelartrupp.

– Jag tror vi har två eller tre spelare som inte har spelat som juniorer i Esbo. Så gott som alla har anknytning till Esbo, säger Felix Westermarck som spelade i några år för Sport och Hermes efter junioråren i Blues.

Victor Westermarck, Espoo United.
Victor Westermarck är assisterande kapten och en av de ledande backarna i Espoo United. Victor Westermarck, Espoo United. Bild: All Over Press Espoo United,Victor Westermarck

Victor Westermarck spelade ett par säsonger i Blues herrlag innan klubben gick i konkurs. Nu gör han sin andra säsong i Espoo United.

– Det börjar mer och mer sjunka in att det är Espoo United som är Esbohockeyn. Det viktigaste är att det spelas någon hockey överhuvudtaget här. Jag hoppas att man får spela i ligan igen någon dag här i Esbo.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport