Hoppa till huvudinnehåll

Drömscenario för HIFK – se målen som tänder bottendramat

Juho Mäkelä, HIFK.
Juho Mäkelä firar ett av sina två mål i den första halvleken. Juho Mäkelä, HIFK. Bild: Lehtikuva Juho Mäkelä

Hoppet om att undvika ett ovisst kval lever för HIFK. En glödhet start sänkte PS Kemi – och nu blir det en spännande bottenkamp mot just PS Kemi. "Man såg redan på uppvärmningen att alla var vakna i dag", säger Juho Mäkelä.

Senast HIFK spelade en sexpoängsmatch på hemmaplan stod jumbon JJK för motståndet. Då var det krampaktigt, darrigt – och HIFK tappade också sin ledning till 1–1.

Sedan dess har det mesta pekat mot att HIFK tvingas nöja sig med kval som bäst i höst. Nu är läget annat.

HIFK vände och vann mot VPS före landslagspausen och i kväll kom andra raka segern. Den kunde inte ha kommit mycket lägligare.

Proppen ur för HIFK

PS Kemi stod för motståndet i nästa sexpoängsmöte – laget som ligger precis ovanför kvalstrecket. Gästerna åkte på tre blytunga, tidiga smällar i Helsingfors och tvingas nu titta bakåt i tabellen.

Juho Mäkelä skyfflade in 1–0 efter fem minuter, Aleksi Ristola sprang in 2–0 ett par minuter senare och Mäkelä fullbordade HIFK:s matchavgörande start efter drygt tjugo minuter.

3–0 på resultattavlan. Det var verkligen proppen ur för HIFK som har gjort näst minst mål av ligalagen.

– Man såg redan på uppvärmningen att alla var vakna i dag. Vår start var verkligen bra och det ger en stor boost. Det här var en väldigt viktig match för oss, säger Mäkelä till IS-TV.

HIFK tre poäng efter

HIFK fortsatte att ösa på efter paus. Ristola skickade in 4–0 direkt efter halvtid och HIFK vann till slut dusten med just 4–0. Det väcker nytt liv i bottenkampen. Med tre omgångar kvar att spela ser det ut att bli ett drama om att undvika kvalplatsen.

– Den här segern räcker inte, vår jakt fortsätter. Men det här ger oss chansen, säger HIFK-tränaren Antti Muurinen enligt STT.

PS Kemi har nu ett försprång på tre poäng. Målskillnaden är däremot sämre än HIFK:s. Med andra ord räcker det just nu för HIFK att ta tre poäng mer än Kemi under slutspurten.

I och med att JJK samtidigt tappade poäng hemma mot Ilves är nykomlingens sista potatis snart satt i överlevnadsstriden. Jyväskylägänget har åtta poäng upp till HIFK och har dessutom en rejält mycket sämre målskillnad.

Återstående program:

PS Kemi (31 poäng):
15 oktober: PS Kemi–SJK
20 oktober: Ilves–PS Kemi
28 oktober: PS Kemi–KuPS

HIFK (28 poäng):
16 oktober: FC Inter–HIFK
20 oktober: HIFK–SJK
28 oktober: FC Lahti–HIFK

Resultat, fotbollsligan:

FC Lahti–IFK Mariehamn 0–1 (0–0)
Mål: 0–1 Robin Sid.

HIFK–PS Kemi 4–0 (3–0)
Mål: 1–0 Juho Mäkelä, 2–0 Aleksi Ristola, 3–0 Juho Mäkelä, 4–0 Aleksi Ristola.

JJK–Ilves 0–0 (0–0)

KuPS–RoPS 1–1 (1–0)
Mål: 1–0 Urho Nissilä, 1–1 Eetu Muinonen.

VPS–FC Inter 2–2 (0–1)

Mål: 0–1 Macoumba Kandji, 1–1 Juho Lähde, 2–1 Sebastian Strandvall, 2–2 Philip Njoku.

SJK–HJK 0–2 (0–1)
Mål: 0–1 Demba Savage, 0–2 Lukas Lingman.