Hoppa till huvudinnehåll

"Föräldrar ska inte godkänna att minderåriga dricker"

Ungdomar sitter på en bänk i en skolkorridor.
Richard Simola, Albin Laurén och Erin Lindblom från Kimitoöns ungdomsparlament har åsikter om ungas alkoholbeteende på Kimitoön. Ungdomar sitter på en bänk i en skolkorridor. Bild: Yle/Monica Forssell Erin Lindblom

Unga på Kimitoön är inte förvånade över resultatet i den färska riksomfattande skolhälsoenkäten. Vuxnas liberala inställning och ett hårt grupptryck kan bidra till att minderåriga dricker.

Det tror i varje fall Kimitoöns ungdomsparlaments nyvalda ordförande Richard Simola (16), viceordförande Albin Laurén (16) och parlamentsmedlemmen Erin Lindblom (15).

Man sitter på en bänk med en flaska i handen.
Man sitter på en bänk med en flaska i handen. Bild: Mostphotos. alkoholmissbruk,depression

Trion är inte förvånad över resultatet i skolhälsoenkäten och ingen av ungdomarna tvivlar på sanningshalten i den:

- Jag tror nog på resultatet, säger Laurén. Det handlar om så stora grupper. Nästan alla i en generation håller på.

Ungdomarna berättar öppet omdrickande och rökande på Kimitoön?

Inte heller Simola tvivlar på Kimitoöns resultat. Däremot tror han att de andra kommunernas, till exempel Pargas resultat, kanske inte helt stämmer överens med verkligheten.

- Jag kan nog tänka mig att till exempel Pargas resultat egentligen är närmare Kimitoön än vad som framgår i undersökningen, säger Simola och menar att Pargasungdomarna kanske inte är lika öppna beträffande drickandet och rökandet som Kimitoöungdomarna.

Det finns ju tyvärr sådana fall där föräldrarna till och med skulle kunna köpa alkohol åt barnen

Alla tre tycker det är synd att siffrorna ser ut som de gör i Kimitoön.

- Det är beklagligt, det är synd, det är dåligt för Kimitoön, det är dåligt för barnens hälsa och det är ju verkligen dåligt för öns rykte, sammanfattar ordförande för Kimitoöns ungdomsparlament.

Föräldrarna har en viktig roll

Kimitoöns bildningschef Mats Johansson tycker att de vuxna på Kimitoön borde ta sig en titt i spegeln och ungdomarna är av samma åsikt.

- Nog vet de väl och nog bestraffas väl barnen lite men inget mera, tror Lindblom.

- Vissa föräldrar kan vara väldigt strikta och barnen kan göra det i hemlighet och skulle föräldrarna få reda på minsta lilla skulle barnen bestraffas hårt medan andra föräldrar kan vara helt öppna och så finns det ju tyvärr sådana fall där föräldrarna till och med skulle kunna köpa alkohol åt barnen, berättar Simola.

- Jag tror att vuxna på ön är lite mera accepterande för att kompisens föräldrar också är accepterande och så fortsätter det, säger Laurén.

Händer på varandra, i bakgrunden en person med jeans och en graffitimålning.
Händer på varandra, i bakgrunden en person med jeans och en graffitimålning. ungdomskultur,ungdomsfullmäktige,urbana tonåringar

Simolas, Lauréns och Lindbloms åsikt om föräldrarnas inställning till barn och drickande är helt klar:

- Föräldrar ska inte godkänna alkoholanvändning före aderton års ålder.

Grupptrycket hårt på mindre orter

Förutom vuxnas liberala inställning till alkohol är också grupptryck och tradition, det vill säga tidigare generationers alkoholbeteende, orsaker till drickandet, tror ungdomarna.

- Sen är vi också så få här att det kanske är enklare att få med människor i gruppen, påpekar Lindblom.

Om de ser människor, som de tycker att är coola röka så kanske de vill bli vänner med dem och därför börjar själv röka för att skapa en kontakt― Richard Simola

Grupptryck är också det som ligger bakom siffrorna som gäller rökning och cannabis: 15,5 procent röker dagligen, jämfört med 5,4 procent i Pargas, 4,9 i Åbo och 6,9 procent i hela Finland.

Totalt har 11,5 procent i Kimitoöns kommun, 5,5 i Pargas, 7,3 i Åbo och 7,5 procent i Finland rökt marijuana eller hasch åtminstone en gång.

- Det kan hända att en ung person umgås med många äldre människor som har provat cannabis och sen själv provar och berättar det för sina kompisar och mitt i allt vill flera prova. Det är samma med tobak. Om de ser människor, som de tycker att är coola röka så kanske de vill bli vänner med dem och därför börjar själv röka för att skapa en kontakt, förklarar Simola.

Är det ”coolt” att dricka och röka?

- Nej personligen tycker jag inte att det är det. Det är bara dumt, fult och dyrt, säger Simola och får medhåll av Laurén och Lindblom.

De där lektionerna hjälper inte för det går inte seriöst till där― Erin Lindblom

På frågan vad man kan göra för att bryta den negativa trenden på Kimitoön har ungdomarna några förslag.

- Anmäla fall, ordna färre fester, aktivare tag från polisen, kastar Laurén fram.

Fler lektioner och föreläsningar om alkoholens, tobakens och drogernas faror vill ändå ungdomarna inte ha. Åtminstone åt sig själva.

- Vi unga har fått vara med på väldigt många lektioner och evenemang där vi om och om igen har fått höra om hur hemskt alkohol och tobak är men ändå är det jättemånga som gör det så mera sådana evenemang och lektioner är kanske inte lösningen. Kanske man kunde ha mera sådana evenemang för föräldrarna? undrar Simola och Lindblom fortsätter:

- Få dem att inse att det inte är bra. De där lektionerna hjälper inte för det går inte seriöst till där - man bara diskuterar lite och alla skrattar. Mera seriöst om det här ämnet.

Läs mera:

THL: Pargasungdomarna jobbar, Åboungdomarna är nyktra och Kimitoöungdomarna nyttjar rusmedel

Det finns stora skillnader i skolungdomarnas hälsa och levnadsvanor i Åboland. Yle Åboland har analyserat statistiken och jämfört siffrorna i Pargas, Kimitoön och Åbo med landets genomsnitt.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland