Hoppa till huvudinnehåll

Gör en vegetarisk gryta med pumpa, curry och kokos i höstrusket

En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmaten klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

Ingredienser, 4 pers.

  • 1½ pumpa, butternut
  • 2 st purjolök
  • 6 st potatis
  • 1,5 dl pumpakärnor
  • olivolja
  • 1 burk kokosmjölk
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1 ekologisk apelsin
  • 2 msk grön currypasta
  • salt

Gör så här

  1. Skala och grovtärna butternut pumpa.
  2. Skiva purjolök i tjocka skivor, grovtärna potatis.
  3. Svetta grönsaker och pumpakärnor i lite olja under lock i en stora panna tills de fått aningen färg.
  4. Slå på grönsaksbuljong, kokosmjölk och grön curry. Sjud på låg värme under lock tills grönsakerna är mjuka.
  5. Smaka av med salt och tärnad apelsin.
  6. Toppa grytan rikligt med rå pumpasallad.
Strimlad pumpa på serveringsfat
Strimlad pumpa på serveringsfat Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),recept,matrecept,Paul Svensson

Rå pumpasallad

Ingredienser, 4 pers.

  • ½ pumpa, butternut
  • 1 apelsin
  • 2 citron
  • 2 msk pumpakärnsolja
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka koriander
  • salt
  • peppar

Gör så här

Svarva eller strimla pumpa. Marinera i apelsinjuice, citronjuice, pumpakärnsolja och finhackade örter. Smaka av med salt och peppar.

Mera om receptet

  • Ge inte grönsakerna för mycket färg, då kan grytan bli trist i färgen.
  • Tänk på att alltid tillföra något friskt och syrligt, gärna otillagat, till rätter med mycket rotsaker eftersom just rotsaker ofta är lite söta i smaken och kan ge måltiden ett lite kvalmigt intryck.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö