Hoppa till huvudinnehåll

IAAF:s ordförande vill förändra friidrotten – öppnar för parkour och friidrottsdraft

Parkour i en stad.
Parkour i stadskärnan – friidrott i framtiden? Parkour i en stad. Bild: /All Over Press parkour

IAAF:s ordförande Sebastian Coe vill låta fantasin flöda och öppnar för rejäla förändringar inom friidrotten. ”Hur låter det med en 300 meter lång löpbana på Stamford Bridge?” säger han till AFP.

Friidrotten håller på att ställa om till en tid efter fixstjärnan Usain Bolt. I en exklusiv intervju med nyhetsbyrån AFP uttrycker Sebastian Coe oro för friidrottens framtid.

Coe öppnar för radikala förändringar.

– Hur låter det med popup-banor? En 300 meter lång bana på Stamford Bridge (Chelseas hemmastadion) eller på en fotbollsarena i Australien?

Vi är i underhållningsbranschen och måste se på saker och ting ur det perspektivet.― Sebastian Coe

Parkour och friidrottsdraft

Coe säger att IAAF redan håller på att utveckla olika format, som att ordna tävlingar i bergsmiljö. Coe talar också om att tävla i parkour – en sorts extremlöpning där de som tävlar tar sig över hinder.

– Ingenting är uteslutet. Låt fantasin flöda, säger Coe.

Att finjustera olika tävlingsmoment inom friidrotten räcker inte, tycker Coe. Han vill föra ”obekväma” diskussioner som friidrottspuritaner inte kommer att tycka om.

Sebastian Coe under en presskonferens i Monaco.
Sebastian Coe är själv dubbel OS-guldmedaljör. Sebastian Coe under en presskonferens i Monaco. Bild: EPA/SEBASTIEN NOGIER Sebastian Coe

I framtiden kan friidrottarna delas in i lag genom ett draftsystem. Coe vill närma sig publiken och ge åskådarna valuta för pengarna.

– Vi är i underhållningsbranschen och måste se på saker och ting ur det perspektivet.

 • Efterlysningen 24.10

  Mycket bortges bland veckans efterlysningar.

  Båtar på rymmen, frysboxar, timmerstockar och kompostkvarn. Det här och mycket mer den här veckan.

 • 108 dagar till vinter-OS – se den olympiska elden tändas i Grekland

  Katherina Lehou ska försöka tända facklan i regnigt Olympia.

  Den grekiska skådespelaren Katherina Lehou ska försöka tända facklan i ett regnigt Olympia. Skulle Lehou inte lyckas tända facklan kommer istället en reservfackla som tändes i söndags att användas. Facklan transporteras så småningom till Sydkorea där vinter-OS ordnas i februari.

 • Bytesbörsen 24.10.2017

  En hel del grejer den här veckan igen!

  En mangel och en printer söker nya ägare. Dessutom efterlyses en Flipper 36, Nalle garn nr 866, gammal ytterdörr och förrådshyllor.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport