Hoppa till huvudinnehåll

Mannen som körde på fotgängare i Helsingfors centrum åtalas för mord

En polis utför en teknisk undersökning av en bil på platsen där en kvinna omkom och flera skadades då en person vansinneskörde i Helsingfors på fredagskvällen den 28 juli 2017.
En polis utför en teknisk undersökning av en bil på platsen där en kvinna omkom och flera skadades då en person vansinneskörde i Helsingfors på fredagskvällen den 28 juli 2017. Bild: Lehtikuva brott (juridik),polisen,Helsingfors,bilar

Den 51-årige mannen som mejade ner folk med bil i centrala Helsingfors åtalas för mord. En person dog och fem skadades då mannen körde på folk på ett övergångsställe i slutet av juli.

Åklagaren kräver livstids fängelse för mannen, som förutom mord åtalas för fem dråpförsök och grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Häradsåklagare Kimmo Virtanen väckte åtal mot mannen på torsdagen.

51-åringen har enligt åklagaren i förundersökningen medgett att han körde bilen och krockade med personerna på övergångsstället.

Fallet kommer upp i rätten den 24 oktober.

Körde utan att bry sig om följderna

Redan i juli berättade den misstänkte 51-åringen för polisen att han körde utan att bry sig om i fall någon blev påkörd.

Enligt polisen var han alkoholpåverkad.

Blommor och ljus vid korsningen mellan Annegatan och Lönnrotsgatan lördagen den 29 juli 2017.
Blommor och ljus vid korsningen mellan Annegatan och Lönnrotsgatan lördagen den 29 juli 2017. Bild: Lehtikuva Helsingfors,dråp,Lönnrotsgatan,Annegatan,påkörning

Mannen startade från Senatstorget och körde sedan i hög hastighet längs med Alexandersgatan. Han fortsatte sedan till Mannerheimvägen och därifrån vidare till Lönnrotsgatan.

Mannen har tidigare fått tvångsvård, och polisen överlät honom till hälsovårdsmyndigheterna efter gripandet.

 • Tio offer i fallet där Helsingforslärare misstänks för sexualbrott

  Lärare har varit verksam i svenskspråkig skola.

  Antalet offer är tio i fallet där en lärare i en svenskspråkig skola i Helsingfors misstänks för sexualbrott. I nio av fallen handlar det om sexuellt utnyttjande av barn och i ett fall om sexuellt utnyttjande. Polisens förundersökning är snart färdig.

 • Varning alla bilister, se upp för blixthalka!

  Veckoslutet ser ut att bli kallt.

  Bilister i hela landet bör förbereda sig för utmanande väderförhållanden de närmaste dagarna, varnar Meteorologiska institutet. Veckoslutet ser ut att bli kallt.

 • Strömsökorv på svamp och vildsvin

  En hel måltid inuti en korv.

  Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt, den skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv.

 • Lojo satsar redan miljonsumma på entimmeståget

  Staden köper stort markområde nära motorvägen.

  Lojo stad fortsätter förbereda sig för det så kallade entimmeståget, den nya snabbare förbindelsen mellan Åbo och Helsingfors. Staden köper ett stort markområde i Vendelä nära motorvägen E-18.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes