Hoppa till huvudinnehåll

Mannen som körde på fotgängare i Helsingfors centrum åtalas för mord

En polis utför en teknisk undersökning av en bil på platsen där en kvinna omkom och flera skadades då en person vansinneskörde i Helsingfors på fredagskvällen den 28 juli 2017.
En polis utför en teknisk undersökning av en bil på platsen där en kvinna omkom och flera skadades då en person vansinneskörde i Helsingfors på fredagskvällen den 28 juli 2017. Bild: Lehtikuva brott,Polis,Helsingfors,bilar

Den 51-årige mannen som mejade ner folk med bil i centrala Helsingfors åtalas för mord. En person dog och fem skadades då mannen körde på folk på ett övergångsställe i slutet av juli.

Åklagaren kräver livstids fängelse för mannen, som förutom mord åtalas för fem dråpförsök och grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Häradsåklagare Kimmo Virtanen väckte åtal mot mannen på torsdagen.

51-åringen har enligt åklagaren i förundersökningen medgett att han körde bilen och krockade med personerna på övergångsstället.

Fallet kommer upp i rätten den 24 oktober.

Körde utan att bry sig om följderna

Redan i juli berättade den misstänkte 51-åringen för polisen att han körde utan att bry sig om i fall någon blev påkörd.

Enligt polisen var han alkoholpåverkad.

Blommor och ljus vid korsningen mellan Annegatan och Lönnrotsgatan lördagen den 29 juli 2017.
Blommor och ljus vid korsningen mellan Annegatan och Lönnrotsgatan lördagen den 29 juli 2017. Bild: Lehtikuva Helsingfors,dråp,Lönnrotsgatan,Annegatan,påkörning

Mannen startade från Senatstorget och körde sedan i hög hastighet längs med Alexandersgatan. Han fortsatte sedan till Mannerheimvägen och därifrån vidare till Lönnrotsgatan.

Mannen har tidigare fått tvångsvård, och polisen överlät honom till hälsovårdsmyndigheterna efter gripandet.