Hoppa till huvudinnehåll

ÖT: Skolelever i Jakobstad misstänks för knarkbrott

Oxhamns skola
Oxhamns skola. Oxhamns skola Bild: Nathalie Lindvall oxhamns skola

Ett tiotal Jakobstadselever har blivit fast i en drograzzia skriver Österbottens tidning. De flesta är från Oxhamns skola och misstänks för straffbart bruk av narkotika.

Enligt Österbottens tidning utförde polisen under förra veckan en oanmäld offensiv i Oxhamns skola. Under fyra dagar hördes ett stort antal ungdomar i samband med polisens besök.

17 personer är nu misstänkta för straffbart bruk av narkotika och tio av dem är i åldern 14-15 år.

Till Yle Österbotten säger rektorn vid Oxhamns skola, Peter Lindqvist, att det är oroväckande.

- Antalet borde vara nere på noll.

Rektor Peter Lindqvist vid Oxhamns skola
Peter Lindqvist. Rektor Peter Lindqvist vid Oxhamns skola Bild: Yle/Kjell Vikman peter lindqvist

Peter Lindqvist har redan för några veckor sedan uttryckt oro över att det finns ett intresse för droger bland unga i skolan. Flera föräldrar hade kontaktat honom.

- Det har att göra med samarbetet med våra föräldrar. Det kom signaler från vårdnadshavare att våra ungdomar är onödigt intresserade av droger. Det har bildats grupper där man kände oro för sitt eget barn.

Lindqvist säger att personalen i skolan har svårt att upptäcka droganvändning bland skolelever. De flesta sköter skolan och droganvändningen sker på fritiden.

- Vi har elever som har kommit fram till mig och sagt att de beklagar det som skett och att det var en engångsföreteelse. De tar helt sitt ansvar. De tänker framåt och den här gruppen är orolig för hur samhället kommer att bemöta dem. De tänker på sitt rykte helt enkelt.

Samarbete och drogförebyggande arbete

I skolan fortsätter man att satsa på det drogförebyggande arbetet och samarbetet med polisen, socialen, ungdomsorganisationer som Decibell och beroendevårdskliniken.

Dessutom hoppas Lindqvist på mera information till föräldrarna om hur man tillsammans kan stöda de unga.

- Det är nog den vägen, genom information, som vi ska nå det här problemet och tackla ungdomarnas frågor.

Meningsfull fritid

Lindqvist är nöjd med det samarbete man har med polisen i dag. Det finns flera poliser som gärna besöker skolan säger han. Men det som de unga framförallt behöver är en bra fritid tror han.

- Vi har dem sex timmar i skolan per dag, resten av tiden rör de sig utanför. Jag skulle gärna börja i den ändan att man söker en meningsfull vardag åt de här ungdomarna. Då tänker jag på fritiden och fritidssysselsättningar. Att gå runt och hänga i köpcentra är ingen bra sysselsättning för 14-15 åringar, eller yngre för den delen.

Ungdomar går i en park.
Ungdomar. Arkivbild. Ungdomar går i en park. Bild: Yle/Mikael Kokkola ungdomar

I skolan kommer man också nu att prata specifikt om det som hänt. Lindqvist tror att det finns ett intresse bland de unga att diskutera.

- Jakobstad är en liten stad och alla känner alla. Det finns en social kontroll och det finns ett intresse att diskutera det här vidare. Vi råkar ha läsårstema som går ut på att må bra. Det här är definitivt ett tema som hör till det området.

Besöket i skolorna ledde till att polisen kunde genomföra ett antal husrannsakningar i Jakobstadsområdet. Vid dessa fann man ytterligare två hemmaodlingar av cannabis.

Kriminalkommissarie Ove Storvall
Ove Storvall. Kriminalkommissarie Ove Storvall Bild: Yle/ Kjell Vikman Jakobstad,kriminalkommissarie,djurskydd

- Genom den här typen av arbete vill vi skicka en stark signal till ungdomarna men också väcka de i deras närhet, säger kriminalkommissarie Ove Storvall till Österbottens tidning.

Artikeln korrigerad den 16.10: polisen har inte gjort något besök i Etelänummi skola, vilket tidigare påstods i artikeln.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten