Hoppa till huvudinnehåll

Översvämningar att vänta en vecka framöver i Esbo

Trots att översvämningsläget i Esbo för tillfället ser bättre ut bådar det fortsatta regnvädret inte gott. Det förväntas räcka långt in på nästa vecka före läget återgår till det normala.

Vattnet i Esbo å steg upp på motorvägen på tisdag kväll och fortsatte att stiga i onsdags.. På torsdag eftermiddag såg läget lite bättre ut.

– Vattennivån håller för tillfället på att sjunka på så gott som alla ställen, säger brandmästare Clas Tallberg vid Västra Nylands räddningsverk.

Översvämningar är ändå att vänta en vecka framöver på olika håll i Esbo.

– Det beror förstås på hur mycket det kommer att regna under helgen men det går säkert långt in på nästa vecka före läget återgår till det normala.

Enligt Räddningsverket förväntas det rikliga mängder regn i Esbo från och med 22-tiden ikväll. Regnvädret fortsätter till fredag och det uppskattas regna 15–20 millimeter.

Det kommer att regna hårt under natten till fredag och vattennivåerna kommer att stiga snabbt. Marken är så våt att den inte drar i sig vatten.― Trafikverkets chef Mika Jaatinen

Fortfarande en körfil avstängd på Riksväg 1

Försvarsmakten och trafikverket jobbar för tillfället med att göra den avstängda körfilen på Riksväg 1 fri från vatten.

– Cirka 30 beväringar finns på plats vid Åboleden där de fyller sandsäckar som ska ingå i skyddsvallen, säger Tallberg.

Trafikverkets chef Mika Jaatinen uppskattar att den avstängda körfilen inte kommer att öppnas före nästa veckoslut.

– Det kommer att regna hårt under natten till fredag och vattennivåerna kommer att stiga snabbt. Marken är så våt att den inte drar i sig vatten, säger Jaatinen.

Stora delar av Kyrkträsk i Esbo ser ut som en sjö.
Vattnet från Esbo å har stigit och nästan nått två skolbyggnader: uppe i vänstra hörnet på bilden syns Kirkkojärven koulu, den röda byggnaden till höger är gymnasiet Kuninkaantien lukio. Stora delar av Kyrkträsk i Esbo ser ut som en sjö. Bild: Lehtikuva översvämningar,Esbo,Esbo å,kyrkträsk

Tre hus är skyddade mot översvämning

Simhallen och församlingshuset i Esbo centrum samt ett radhus i Mankans har blivit skyddade mot översvämningar.

– Vatten har hunnit läcka in i simhallen och i tre andra hus runtom i Esbo. Det är ännu oklart hurdana skador som har uppstått i simhallen, säger Tallberg.

Räddningsverket jobbar med att pumpa ut vatten från de hus som har drabbats.

– I vissa fall handlar det om avloppsrör som har svämmat över och läckt ut i källare. Då är det svårt att stoppa vattnet. Det är enklare att tömma källaren om det är regnvatten som har läckt in.

Räddningsverket kan hjälpa till att tömma enskilda husägares källare men de kan inte hyra ut vattenpumpar för en längre tid.

Vatten har hunnit läcka in i simhallen och i tre andra hus runtom i Esbo.― Brandmästare Clas Tallberg vid Västra Nylands räddningsverk

Huset i Mankans har drabbats av översvämning förut

Petra Erkkola bor granne till det översvämningsdrabbade huset i Mankans. I onsdags var granngården täckt av vatten och stadens anställda lade ut sandsäckar runt radhuslägenheterna.

Radhuset har en låg grund. Ytterdörrarna ligger bara några centimeter ovanför den våta gräsmattan.

– För ett år sedan hade vi översvämning och då kom det in vatten i källaren. Därför var det ingen överraskning att sandsäckar fördes hit igår, säger Erkkola.

Staden har stängt av skogsstigarna med bommar. En bro som jag brukar promenera över ligger under vattenytan. Den syns inte alls. Vanligtvis brukar vattenytan ligga en meter under bron.― Petra Erkkola

Också grannarna i Erkkolas radhuslänga är oroliga för att det ska komma in vatten i källaren.

– Man får bara hoppas att det slutar att regna, säger Erkkola.

De dagliga hundpromenaderna i skogen har inte blivit av den här veckan. Skogsstigarna har legat under vatten.

– Staden har stängt av skogsstigarna med bommar. En bro som jag brukar promenera över ligger under vattenytan. Den syns inte alls. Vanligtvis brukar vattenytan ligga en meter under bron.

Petra Erkkola och hunden Nelli ser på grannhusets sandsäckar i Mankans.
Petra Erkkola och hunden Nelli ser på grannhusets sandsäckar i Mankans. Petra Erkkola och hunden Nelli ser på grannhusets sandsäckar i Mankans. översvämningar,sandsäckar

Esbo å värst drabbad

Bland dammar och åar är det Esbo å som har drabbats värst.

– Läget är värst vid Riksväg 1 och i Esbo centrum. Vattennivån har sjunkit under dagens lopp men mer regn utlovas i kväll och under veckoslutet.

För tillfället töms Esbo å och samtidigt stiger vattennivåerna i Bodom träsk. Så fort skyddsvallarna är byggda vid Riksväg 1, simhallen och församlingshuset börjar Räddningsverket tömma Bodom träsk.

– I samband med att Bodom träsk börjar tömmas kommer vattennivån igen att stiga i Esbo å.

Stora delar av Kyrkträsk i Esbo ser ut som en sjö.
En stor del av området kring Löfkulla golf är täckt av vatten som stigit från Esbo å. Stora delar av Kyrkträsk i Esbo ser ut som en sjö. Bild: Lehtikuva Esbo,översvämningar,Esbo å,kyrkträsk

Stigande vattennivåer förväntas

Det lovas mera regn i södra Finland från torsdag kväll till fredag morgon.

Mot slutet av veckan förväntas vattennivån i Bodom träsk fortsättningsvis att stiga. Räddningsverket planerar att börja tömma träsket så snart som möjligt.

– Så fort vi har byggt färdigt skyddsvallarna börjar vi tömma träsket, säger Tallgren.

I Esbo å förväntas vattennivån stiga igen imorgon.

– Troligtvis stiger nivån till det maximala.

Artikeln uppdaterades den 12.10.2017 klockan 20.02.

Läs mera:

Dagen då Kyrkträsket och Åboleden blev under vatten – se bilderna

Trafiken på Åboleden vid Kyrkträsket i Esbo är fortsättningsvis begränsad till en fil per riktning. Orsaken är den rikliga nederbörden som gjort att Esbo å svämmat över ända upp på motorvägen.