Hoppa till huvudinnehåll

Pressad - en kampanj om abiturienters stress

Bild för Pressad-kampanjen.
Bild för Pressad-kampanjen. Pressad-kampanjen

Dagens abiturienter är väldigt stressade. Hälften av de studerande i gymnasiet tycker att arbetsbördan i gymnasiet är alltför stor.

Antalet studerande som lider av skolutmattning stiger, i dag har 15 procent av de studerande erfarenhet av det här. Det är därför Yle nu startar kampanjen Pressad (på finska Paineessa).

Kampanjen vill fästa vår uppmärksamhet vid hur det är att vara abiturient i dag. Kampanjen kommer att pågå fram till vårens studentskrivningar, och speciellt efter årsskiftet blir den allt synligare.

Stress största problemet

Mika Salomaa, producent på Yle Abitreenit, är mannen bakom kampanjen. Han började fundera på den redan i början av året.

- I alla sammanhang när vi frågade hur de som studerar i gymnasierna mår, kom det fram hur stressade och pressade de unga känner sig, berättar Salomaa.

Flera samarbetspartners

Tillsammans med YleX och Kioski, samt externa samarbetspartners som Centralförbundet för Mental Hälsa och Finlands Gymnasistförbund SLL började man planera kampanjen.

Nu i höst kom Vetamix och Yle X3M också med i planeringen.

- Det känns som en klockren satsning på en viktig grupp, säger Janne Lindberg, webbproducent på Yle X3M.

Det finns också flera andra sakkunniga bakom kampanjen, till exempel skolpsykologer och speciallärare.

Kampanjen kommer att ha sitt hem på yle.fi/abitreenit och svenska.yle.fi/vetamix. Men ju närmare vi kommer vårens studentskrivningar, desto synligare ska den bli.

Vi kommer att på olika sätt visa på problemen, men också ge verktyg och tips för hur man kan klara av stress.

Har du tips på ämnen vi borde ta upp, kan du höra av dig via Facebook facebook.com/vetamix eller skriva e-post till vetamix@yle.fi

Vetamix

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Ätbara blommor: vilda och odlade

  Artikel om vilda blommor som kan ätas.

  Ätbara eller ätliga blommor och växter finns det gott om i våra skogar, trädgårdar och på gårdarna. Här listar vi de flesta som kan odlas eller köpas av t ex grönsakshandlare eller som växer vilt i naturen. Följ recepten för goda rätter och god smaksättning.

Nyligen publicerat - Vetamix