Hoppa till huvudinnehåll

Pumpagryta med grön curry och kokos

En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmaten klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

Ingredienser, 4 pers.

  • 1½ pumpa, butternut
  • 2 st purjolök
  • 6 st potatis
  • 1,5 dl pumpakärnor
  • olivolja
  • 1 burk kokosmjölk
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1 ekologisk apelsin
  • 2 msk grön currypasta
  • salt

Gör så här

  1. Skala och grovtärna butternut pumpa.
  2. Skiva purjolök i tjocka skivor, grovtärna potatis.
  3. Svetta grönsaker och pumpakärnor i lite olja under lock i en stora panna tills de fått aningen färg.
  4. Slå på grönsaksbuljong, kokosmjölk och grön curry. Sjud på låg värme under lock tills grönsakerna är mjuka.
  5. Smaka av med salt och tärnad apelsin.
  6. Toppa grytan med rikligt med rå pumpasallad.
Strimlad pumpa på serveringsfat
Strimlad pumpa på serveringsfat Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),recept,matrecept,Paul Svensson

Rå pumpasallad

Ingredienser, 4 pers.

  • ½ pumpa, butternut
  • 1 apelsin
  • 2 citron
  • 2 msk pumpakärnsolja
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka koriander
  • salt
  • peppar

Gör så här

Svarva eller strimla pumpa. Marinera i apelsinjuice, citronjuice, pumpakärnsolja och finhackade örter. Smaka av med salt och peppar.

Mera om receptet

  • Ge inte grönsakerna för mycket färg, då kan grytan bli trist i färgen.
  • Tänk på att alltid tillföra något friskt och syrligt, gärna otillagat, till rätter med mycket rotsaker eftersom just rotsaker ofta är lite söta i smaken och annars kan ge måltiden ett lite kvalmigt intryck.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Päron inkokta med gurkmeja

    Läcker dessert som står sig i kylen ett par månader!

    En underbart god och kryddig dessert, där lagen med fördel kan silas av och användas som sås till glass eller bas till glögg. Mums!

  • Inkokt sik med gurkmeja, fänkål och selleri

    Färsk gurkmeja för både färg och sting.

    Färsk gurkmeja ger intressant smak till både huvudrätt och dessert, en mycket användbar smak- och färgsättare alltså. Gurkmeja tjänar också väl istället för saffran, om man vill ha saffranets gula färg men inte smak.

  • Leftover Key lime pie

    Klassikern i ny tappning!

    Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

  • Pärongranité

    Pauls pärongranité - en höjdare bland julens efterrätter.

    Pauls pärongranité - en höjdare bland julens efterrätter.

  • Julmaräng - utan ägg

    Pauls maräng är kryddig och frasigt spröd.

    Kikärtsspad ger sprödhet åt Pauls kryddiga maräng. Julgott som passar också för äggallergiker och veganer.

  • Pizzetta med jordärtskocka

    Ett vackert och snabblagat tilltugg.

    Åh, så liten - jag blir aldrig mätt, det var den minsta pizza jag någonsin sett!

  • Te som smakar jul

    En vanlig tisdag smakar toppen då hela julen finns i koppen.

    En vanlig tisdag smakar toppen då hela julen finns i koppen.

  • Hasselbackspalsternacka med getmjölksstuvad kål

    En tillagning som lyfter alla sorters rotsaker.

    Palsternackan goes hasselback och blir fantastiskt mild i smaken, mjuk med krispig yta av vitlökssmör. Pröva gärna med andra rotfrukter också, potatisen har på intet vis monopol på hasselback!

  • Strömsös söta julpudding

    Årets julkaka som du kan göra redan nu!

    Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

  • Salttryfflar till glöggen

    Ett enkelt och gott tilltugg.

    Munsbitstora bollar med korinter och nötter om du på blåmögelost till glöggen är trötter. Det här behöver du: 300 g getost, gärna en smuligare sort 100 g korinter 100 g pistage och cashewnötter 200 g pepparkakor kakao Gör så här: Mortla pepparkakorna och finhacka nötterna. Blanda rumstempererad getost med russin och nötter.

  • Strömsö Mild - brygg ditt eget öl

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat!

    Att brygga öl hemma är inte så komplicerat som man skulle kunna tro. Ingredienserna är få och man klarar sig långt med en bra termometer, en stor kastrull och ett visst mått av noggrannhet.

  • Friterade piroger på brödkanter och lammkorv

    Snacks för oväntat besök.

    Ta fram salta piroger ur frysen och fritera direkt. Mycket behändigt när man får gäster och vill ha något nylagat och gott. Frisk och syrlig äppeldipp går också bra att frysa.

  • Nyckeln till lyckad mjölksyrning är 2% salt

    Alla vegetabilier går att syra!

    Mjölksyrebakterier är salttåliga vilket gör att de enkelt konkurrerar ut skadliga bakterier. Alla vegetabilier går att syra, nyckeln till framgång är 2% salt.