Hoppa till huvudinnehåll

Pumpagryta med grön curry och kokos

En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmaten klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

Ingredienser, 4 pers.

  • 1½ pumpa, butternut
  • 2 st purjolök
  • 6 st potatis
  • 1,5 dl pumpakärnor
  • olivolja
  • 1 burk kokosmjölk
  • 4 dl grönsaksbuljong
  • 1 ekologisk apelsin
  • 2 msk grön currypasta
  • salt

Gör så här

  1. Skala och grovtärna butternut pumpa.
  2. Skiva purjolök i tjocka skivor, grovtärna potatis.
  3. Svetta grönsaker och pumpakärnor i lite olja under lock i en stora panna tills de fått aningen färg.
  4. Slå på grönsaksbuljong, kokosmjölk och grön curry. Sjud på låg värme under lock tills grönsakerna är mjuka.
  5. Smaka av med salt och tärnad apelsin.
  6. Toppa grytan med rikligt med rå pumpasallad.
Strimlad pumpa på serveringsfat
Strimlad pumpa på serveringsfat Bild: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-program),recept,matrecept,Paul Svensson

Rå pumpasallad

Ingredienser, 4 pers.

  • ½ pumpa, butternut
  • 1 apelsin
  • 2 citron
  • 2 msk pumpakärnsolja
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka koriander
  • salt
  • peppar

Gör så här

Svarva eller strimla pumpa. Marinera i apelsinjuice, citronjuice, pumpakärnsolja och finhackade örter. Smaka av med salt och peppar.

Mera om receptet

  • Ge inte grönsakerna för mycket färg, då kan grytan bli trist i färgen.
  • Tänk på att alltid tillföra något friskt och syrligt, gärna otillagat, till rätter med mycket rotsaker eftersom just rotsaker ofta är lite söta i smaken och annars kan ge måltiden ett lite kvalmigt intryck.

Läs också

Recept

Sökfunktionen har flyttat till rutan högst uppe på sidan (ikonen "förstoringsglas"), eller snabbsök "matrecept"

Nyligen publicerat - Recept

  • Strömsökorv på svamp och vildsvin

    En hel måltid inuti en korv.

    Paul Svensson ser på kvalitetskorv på ett helt nytt sätt, den skall naturligtvis vara saftig och smakrik, men den skall också bestå av 50 % vegetabilier. Strömsökorven är fullspäckad med proteiner och lokala råvaror och är verkligt bra mat - en hel måltid inuti en korv.

  • Pumpagryta med grön curry och kokos

    Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

    En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

  • Broccolicouscous med solrosfrökräm

    Serverad med japansk dressing för syra och mustighet.

    Broccoliblommorna används som små gryn av klorofyll i den här rätten där vi naturligtvis använder hela grönsaken och smaksätter den med en ljuvligt nötig solrosfrökräm.

  • Mangolddolmar

    Mangoldblad fyllda med kycklingfärs.

    Mjuk och mjäll inpaketering blir det när vi fyller mangoldblad med kycklingfärs. Mangold går bra att använda färsk i sallader eller snabbt steka upp med grönsaker eller i wok.

  • Senapspicklad gurka

    Snabblagad läckerhet som står sig i veckor.

    Snabbpicklad gurka hör kylskåpet till, det ger fräschör till de flesta maträtter. Här har vi tillsatt kokta senapsfrön för lite extra smak.

  • Senapssås

    Utsökt till förslagsvis griskotletter.

    Gör din senapssås mild eller stark, men här är ett gott och enkelt basrecept på såsen som ger en härlig brytning till söta rotsaker och grillat kött.

  • Rövarrotsaker med grillade fläskkotletter

    Tillredning nedgrävd i het grop ger saftighet och sötma.

    Rotsaker nedgrävda i en het grop i marken blir saftiga och söta. Vi använde potatis, morot, rotselleri och majrova, vilket blev fantastiskt gott med lite grillat kött till.

  • Renskavsklämma med svamp, lingon och mandelpotatis

    Man kommer långt med en murbottenspanna eller muurikka och en öppen eld. Paul tillredde renskavsklämma första gången på ett fjäll tillsammans med 20 st vandrare – en måltid han fortfarande minns med värme.

  • Resematkorg

    Här tips på varmrätt och efterrätt i sportlovstider. Paul upplivar den borttynande resematkorgen från tiden då man hade med sig hemlagade matsäckar istället för inplastade smörgåsar från någon bensinstation.

  • Raclette - hur du gör det lätt

    Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat.

  • Grillade abborrknyten med grönsaker

    Då yrkesfiskaren Tom Blom får välja hur han helst tillreder de nyfiskade och fileade abborrarna, blir det i knyten på grillen tilsammans med grönsaker och ost.