Hoppa till huvudinnehåll

Reflexbälten och andra reflextips

Förvånansvärt många ytterplagg är helt reflexlösa. Det händer så lätt att man överraskas av mörkret och har reflexvästen hemma. Så för att vara på den säkra sidan är det bäst att alltid ha fastsydda reflexer på kläderna.

Jag gör en reflexbesiktning av hela familjens ytterkläder varje höst. Det är lätt att sy fast bitar av reflexband nertill på jackan.

På barnens jackor syr jag fast ett 1-2 cm brett reflexband runt hela nedre kanten eller mellan gummiband eller andra snörningar. Dessutom är jag noga med att sy fast bitar av reflextyg även på huvans kant.

Eftersom barn är korta är det extra viktigt med reflexer så högt uppe som möjligt också. Sy gärna fast reflexer även på barnens mössor om det inte redan finns.

Herrjacka på vilken det sytts fast små reflexbitar i ärmarna, fållen och fickan.
Herrjacka på vilken det sytts fast små reflexbitar i ärmarna, fållen och fickan. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex

På herrjackor och tonårsjackor syr jag fast en rejäl bit reflexband mitt bak i nedre kanten samt en bit framme på jackan på lämpligt ställe. Jag syr också fast små bitar på fickorna och i vardera ärmslut eller runt hela ärmöppningen.

På en kappa med bälte i midjan är det lätt att sy fast reflexband på själva bältet. Då kan man också dekorera reflexbandet med ett snyggt mönster som passar kappan.

Jag valde att återanvända ett gammalt korsstygnsbroderimönster. Jag ritade mönstret med permanent tusch. Välj samma färg på tuschen som kappan är, så passar de ihop.

Tuschpenna, korsstygnsmönster och ritade kryss på reflextyg
Rita av korsstygnen istället för att brodera Tuschpenna, korsstygnsmönster och ritade kryss på reflextyg Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex,korsstygnsarbeten

Mät upp hur långt reflexband du behöver för bältet. Anpassa mönstret till det. Sy fast reflexbandet på bältet. Beroende på hurudant tyg kappan är gjord av kan det vara bra att använda en grövre nål till symaskinen, t.ex. en jeansnål.

Kappa emd bälte som har reflex med ritat korsstygnsmönster
Kappa emd bälte som har reflex med ritat korsstygnsmönster Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex,bälten

Kappa med reflexbälte med ritad korsstygnsdekoration
Kappa med reflexbälte med ritad korsstygnsdekoration Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex,bälten

Man kan också fästa reflexer på vanliga bälten för byxor och jackor. Sy fast smala band som ränder på bältet eller rita mönster i valfri stil på ett bredare reflexband (3-4 cm brett).

Tonåringarna kanske gärna dekorerar själva med det de gillar.

Bälten med fastsydda reflexband
Bälten med fastsydda reflexband Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex,bälten

Allt du behöver är:

 • reflexband t.ex. 1, 2 och 3 cm breda
 • permanent tusch
 • symaskin
 • sax
 • korsstygnsmönster
 • Reflex med ritat korsstygnsmönster
  Gör matchande armreflexer till kappan med reflexbälte. Reflex med ritat korsstygnsmönster Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex

  Armreflexer

  För att göra en armreflex fäster du reflexbiten på en matchande tygbit. Förena kortändorna genom att sy fast en liten bit gummiband/resår så det är lätt att trä på.

  Det kan vara bra att fästa armreflexen med en säkerhetsnål i ärmen så att den hålls på även när du tar av dig kappan.

  Läs mer om hur du syr armreflexer i artikeln: Snygga reflex för armar och ben.

  Två kappor med reflexbälten, två reflexbälten på en bänk och en jacka med fastsydda små reflex.
  Två kappor med reflexbälten, två reflexbälten på en bänk och en jacka med fastsydda små reflex. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex

  Tittartips:
  Johanna Anttila tipsar att man också kan brodera med symaskin på reflextyget istället för att rita broderistygnen med tusch.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.