Hoppa till huvudinnehåll

Reflexbälten och andra reflextips

Förvånansvärt många ytterplagg är helt reflexlösa. Det händer så lätt att man överraskas av mörkret och har reflexvästen hemma. Så för att vara på den säkra sidan är det bäst att alltid ha fastsydda reflexer på kläderna.

Jag gör en reflexbesiktning av hela familjens ytterkläder varje höst. Det är lätt att sy fast bitar av reflexband nertill på jackan.

På barnens jackor syr jag fast ett 1-2 cm brett reflexband runt hela nedre kanten eller mellan gummiband eller andra snörningar. Dessutom är jag noga med att sy fast bitar av reflextyg även på huvans kant.

Eftersom barn är korta är det extra viktigt med reflexer så högt uppe som möjligt också. Sy gärna fast reflexer även på barnens mössor om det inte redan finns.

Herrjacka på vilken det sytts fast små reflexbitar i ärmarna, fållen och fickan.
Herrjacka på vilken det sytts fast små reflexbitar i ärmarna, fållen och fickan. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex

På herrjackor och tonårsjackor syr jag fast en rejäl bit reflexband mitt bak i nedre kanten samt en bit framme på jackan på lämpligt ställe. Jag syr också fast små bitar på fickorna och i vardera ärmslut eller runt hela ärmöppningen.

På en kappa med bälte i midjan är det lätt att sy fast reflexband på själva bältet. Då kan man också dekorera reflexbandet med ett snyggt mönster som passar kappan.

Jag valde att återanvända ett gammalt korsstygnsbroderimönster. Jag ritade mönstret med permanent tusch. Välj samma färg på tuschen som kappan är, så passar de ihop.

Tuschpenna, korsstygnsmönster och ritade kryss på reflextyg
Rita av korsstygnen istället för att brodera Tuschpenna, korsstygnsmönster och ritade kryss på reflextyg Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex,korsstygnsarbeten

Mät upp hur långt reflexband du behöver för bältet. Anpassa mönstret till det. Sy fast reflexbandet på bältet. Beroende på hurudant tyg kappan är gjord av kan det vara bra att använda en grövre nål till symaskinen, t.ex. en jeansnål.

Kappa emd bälte som har reflex med ritat korsstygnsmönster
Kappa emd bälte som har reflex med ritat korsstygnsmönster Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex,bälten

Kappa med reflexbälte med ritad korsstygnsdekoration
Kappa med reflexbälte med ritad korsstygnsdekoration Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex,bälten

Man kan också fästa reflexer på vanliga bälten för byxor och jackor. Sy fast smala band som ränder på bältet eller rita mönster i valfri stil på ett bredare reflexband (3-4 cm brett).

Tonåringarna kanske gärna dekorerar själva med det de gillar.

Bälten med fastsydda reflexband
Bälten med fastsydda reflexband Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex,bälten

Allt du behöver är:

 • reflexband t.ex. 1, 2 och 3 cm breda
 • permanent tusch
 • symaskin
 • sax
 • korsstygnsmönster
 • Reflex med ritat korsstygnsmönster
  Gör matchande armreflexer till kappan med reflexbälte. Reflex med ritat korsstygnsmönster Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex

  Armreflexer

  För att göra en armreflex fäster du reflexbiten på en matchande tygbit. Förena kortändorna genom att sy fast en liten bit gummiband/resår så det är lätt att trä på.

  Det kan vara bra att fästa armreflexen med en säkerhetsnål i ärmen så att den hålls på även när du tar av dig kappan.

  Läs mer om hur du syr armreflexer i artikeln: Snygga reflex för armar och ben.

  Två kappor med reflexbälten, två reflexbälten på en bänk och en jacka med fastsydda små reflex.
  Två kappor med reflexbälten, två reflexbälten på en bänk och en jacka med fastsydda små reflex. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex

  Tittartips:
  Johanna Anttila tipsar att man också kan brodera med symaskin på reflextyget istället för att rita broderistygnen med tusch.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Bygg färggrannt matjesglas lager på lager

  En gul ale lämpar sig bra för den här umamirika påskrätten.

  Piffa upp påskens sillrätt med att göra ett torn av matjessill. Läs också om vilken dryck lämpar sig för den umamirika påskrätten.

 • Lammbruschetta med morotstzatziki passar både som tilltugg och förrätt

  En bruschetta är en liten, frasig italiensk macka.

  En frasig liten macka, en bruschetta, med frisk och krämig morotstzatziki är en smakrik bas till tunna skivor rökt lamm. Tzatzikin är också ett utmärkt tillbehör även till annat kött, till grönsaksrätter eller varför inte till korv.

 • Pepparrotsmajonnäs med brynt smör ger sting

  Passar bra till en god räksmörgås eller fisk.

  En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.