Hoppa till huvudinnehåll

Reflexbälten och andra reflextips

Förvånansvärt många ytterplagg är helt reflexlösa. Det händer så lätt att man överraskas av mörkret och har reflexvästen hemma. Så för att vara på den säkra sidan är det bäst att alltid ha fastsydda reflexer på kläderna.

Jag gör en reflexbesiktning av hela familjens ytterkläder varje höst. Det är lätt att sy fast bitar av reflexband nertill på jackan.

På barnens jackor syr jag fast ett 1-2 cm brett reflexband runt hela nedre kanten eller mellan gummiband eller andra snörningar. Dessutom är jag noga med att sy fast bitar av reflextyg även på huvans kant.

Eftersom barn är korta är det extra viktigt med reflexer så högt uppe som möjligt också. Sy gärna fast reflexer även på barnens mössor om det inte redan finns.

Herrjacka på vilken det sytts fast små reflexbitar i ärmarna, fållen och fickan.
Herrjacka på vilken det sytts fast små reflexbitar i ärmarna, fållen och fickan. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,Reflex

På herrjackor och tonårsjackor syr jag fast en rejäl bit reflexband mitt bak i nedre kanten samt en bit fram på jackan på lämpligt ställe.

Jag syr också fast små bitar på fickorna och i vardera ärmslut eller runt hela ärmöppningen.

Gör ett reflexbälte

På en kappa med bälte i midjan är det lätt att sy fast reflexband på själva bältet. Då kan man också dekorera reflexbandet med ett snyggt mönster som passar kappan.

Du behöver:

 • reflexband t.ex. 1, 2 och 3 cm breda
 • permanent tusch
 • symaskin
 • sax
 • korsstygnsmönster
 • Tuschpenna, korsstygnsmönster och ritade kryss på reflextyg
  Rita av korsstygnen istället för att brodera Tuschpenna, korsstygnsmönster och ritade kryss på reflextyg Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,Reflex,korsstygnsarbeten

  Mät upp hur långt reflexband du behöver för bältet. Anpassa mönstret till det. Sy fast reflexbandet på bältet.

  Beroende på hurudant tyg kappan är gjord av kan det vara bra att använda en grövre nål till symaskinen, t.ex. en jeansnål.

  Jag valde att återanvända ett gammalt korsstygnsmönster. Jag ritade mönstret med permanent tusch. Välj samma färg på tuschen som kappan är, så passar de ihop.

  Kappa emd bälte som har reflex med ritat korsstygnsmönster
  Kappa emd bälte som har reflex med ritat korsstygnsmönster Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,Reflex,bälten

  Kappa med reflexbälte med ritad korsstygnsdekoration
  Kappa med reflexbälte med ritad korsstygnsdekoration Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,Reflex,bälten

  Man kan också fästa reflexer på vanliga bälten för byxor och jackor. Sy fast smala band som ränder på bältet eller rita mönster i valfri stil på ett bredare reflexband (3-4 cm brett).

  Tonåringarna kanske gärna dekorerar själva med det de gillar.

  Bälten med fastsydda reflexband
  Bälten med fastsydda reflexband Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,Reflex,bälten
  Reflex med ritat korsstygnsmönster
  Gör matchande ärmreflexer till kappan med reflexbälte. Reflex med ritat korsstygnsmönster Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,Reflex

  Reflexer för armar och ben

  För att göra en ärmreflex fäster du reflexbiten på en matchande tygbit. Förena kortändorna genom att sy fast en liten bit gummiband/resår så det är lätt att trä på.

  Det kan vara bra att fästa reflexen med en säkerhetsnål i ärmen så att den hålls på plats även när du tar av dig kappan.

  Läs mer om hur du syr ärmreflexer i artikeln: Snygga reflexer för armar och ben.

  Två kappor med reflexbälten, två reflexbälten på en bänk och en jacka med fastsydda små reflex.
  Två kappor med reflexbälten, två reflexbälten på en bänk och en jacka med fastsydda små reflex. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö,Reflex

  Tittartips:
  Johanna Anttila tipsar att man också kan brodera med symaskin på reflextyget istället för att rita broderistygnen med tusch.