Hoppa till huvudinnehåll

Reflexbälten och andra reflextips

Förvånansvärt många ytterplagg är helt reflexlösa. Det händer så lätt att man överraskas av mörkret och har reflexvästen hemma. Så för att vara på den säkra sidan är det bäst att alltid ha fastsydda reflexer på kläderna.

Jag gör en reflexbesiktning av hela familjens ytterkläder varje höst. Det är lätt att sy fast bitar av reflexband nertill på jackan.

På barnens jackor syr jag fast ett 1-2 cm brett reflexband runt hela nedre kanten eller mellan gummiband eller andra snörningar. Dessutom är jag noga med att sy fast bitar av reflextyg även på huvans kant.

Eftersom barn är korta är det extra viktigt med reflexer så högt uppe som möjligt också. Sy gärna fast reflexer även på barnens mössor om det inte redan finns.

Herrjacka på vilken det sytts fast små reflexbitar i ärmarna, fållen och fickan.
Herrjacka på vilken det sytts fast små reflexbitar i ärmarna, fållen och fickan. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex

På herrjackor och tonårsjackor syr jag fast en rejäl bit reflexband mitt bak i nedre kanten samt en bit framme på jackan på lämpligt ställe. Jag syr också fast små bitar på fickorna och i vardera ärmslut eller runt hela ärmöppningen.

På en kappa med bälte i midjan är det lätt att sy fast reflexband på själva bältet. Då kan man också dekorera reflexbandet med ett snyggt mönster som passar kappan.

Jag valde att återanvända ett gammalt korsstygnsbroderimönster. Jag ritade mönstret med permanent tusch. Välj samma färg på tuschen som kappan är, så passar de ihop.

Tuschpenna, korsstygnsmönster och ritade kryss på reflextyg
Rita av korsstygnen istället för att brodera Tuschpenna, korsstygnsmönster och ritade kryss på reflextyg Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex,korsstygnsarbeten

Mät upp hur långt reflexband du behöver för bältet. Anpassa mönstret till det. Sy fast reflexbandet på bältet. Beroende på hurudant tyg kappan är gjord av kan det vara bra att använda en grövre nål till symaskinen, t.ex. en jeansnål.

Kappa emd bälte som har reflex med ritat korsstygnsmönster
Kappa emd bälte som har reflex med ritat korsstygnsmönster Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex,bälten

Kappa med reflexbälte med ritad korsstygnsdekoration
Kappa med reflexbälte med ritad korsstygnsdekoration Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex,bälten

Man kan också fästa reflexer på vanliga bälten för byxor och jackor. Sy fast smala band som ränder på bältet eller rita mönster i valfri stil på ett bredare reflexband (3-4 cm brett).

Tonåringarna kanske gärna dekorerar själva med det de gillar.

Bälten med fastsydda reflexband
Bälten med fastsydda reflexband Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex,bälten

Allt du behöver är:

 • reflexband t.ex. 1, 2 och 3 cm breda
 • permanent tusch
 • symaskin
 • sax
 • korsstygnsmönster
 • Reflex med ritat korsstygnsmönster
  Gör matchande armreflexer till kappan med reflexbälte. Reflex med ritat korsstygnsmönster Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex

  Armreflexer

  För att göra en armreflex fäster du reflexbiten på en matchande tygbit. Förena kortändorna genom att sy fast en liten bit gummiband/resår så det är lätt att trä på.

  Det kan vara bra att fästa armreflexen med en säkerhetsnål i ärmen så att den hålls på även när du tar av dig kappan.

  Läs mer om hur du syr armreflexer i artikeln: Snygga reflex för armar och ben.

  Två kappor med reflexbälten, två reflexbälten på en bänk och en jacka med fastsydda små reflex.
  Två kappor med reflexbälten, två reflexbälten på en bänk och en jacka med fastsydda små reflex. Bild: Yle/Lee Esselström Strömsö (tv-program),Reflex

  Tittartips:
  Johanna Anttila tipsar att man också kan brodera med symaskin på reflextyget istället för att rita broderistygnen med tusch.

Strömsö

 • Leftover Key lime pie

  Klassikern i ny tappning!

  Klassikern Key lime pie får sej ett ordentligt uppsving när vi gör pajbotten av bl.a torrt bröd och återstoden av ett kexpaket. Den blir fantastiskt fräsch med sin syrlighet och den smakrika bottnen, så lägg på kaffet, här ska det fikas!

 • Leverpastej à la Marco Pierre White

  Det här är en av julbordets höjdare.

  Det här är en av julbordets höjdare. Det finns många olika varianter av leverpastej men just det här receptet fick Paul med sig när han jobbade med den mytomspunna kocken Marco Pierre White på 1990-talet.

 • Strömsös söta julpudding

  Årets julkaka som du kan göra redan nu!

  Strömsös julpudding är en variant av den klassiska engelska julpuddingen. Den smakar extra gott serverad med goda ostar och en stor kanna hett te.

 • Uggla i papper

  Utmärkt som godisgömma, presentförpackning eller dekoration.

  En söt liten uggla gillar både stora och små. De här är gjorda runt en tom wc-pappersrulle och fungerar utmärkt som godisgömmor i granen.

 • Julen i en tändsticksask – en mini miniatyr

  Kanske årets julkort?

  Miniatyrvärlden är ett ofantligt stort hobbyområde med många olika inriktningar i många olika skalor. Här har Lee enkelt fångat julen i ett minimalt format och förpackat den i en tändsticksask, passande att ge bort som julkort eller istället för en julblomma. Utmärkt för den trångbodda eller den som redan har allt.

 • Julstjärnor i papper

  En enkel modell för olika sorters papper och mönster.

  De flesta av oss hänger upp stjärnor i juletid men en pappersstjärna kan pryda hemmet året om. Det här är enkel modell där olika slags papper och mönster kan användas. Ju fler stjärnor, desto bättre!

 • Julgranshängen av kartong och garn

  Ute i sista minuten med juldekoren? Här är räddningen!

  Ibland vill man skapa i stunden! Då är det perfekt att använda material man har nära till hands: papplådor och garn!

 • Kort och paketeringstips med spetsmönster

  Gör spetsmönster själv på lera och papper med en kavel.

  Lee visar många olika sätt att göra egna kort, lyktor, papper och paketeringar med vitt spetsmönster på brun bakgrund.

Nyligen publicerat - Strömsö