Hoppa till huvudinnehåll

Renovera skrivbord

Det svåraste i möbelrenoveringen är att låta det nötta och patinan sitta kvar, att helt enkelt låta bli att renovera.

Det kan ta 100 år för en möbel att bli riktigt fin. Allt flyttande och släpande, allt tummande och öppnande ger en oregelbunden och naturlig yta. En yta som är svår att få till med snabbfix.

Jag antar att bordet använts som ett skrivbord men med tanke på hur litet det är och hur trångt det är att sitta vid kan det lika väl ha haft en helt annan funktion.

Bordet är köpt på en loppmarknad och snickrats i Oravais men det är svårt att säga när det är gjort. Kanske någon känner till snickaren?

ett namn skrivet på baksidan av ett skrivbord
ett namn skrivet på baksidan av ett skrivbord namn,möbler,Strömsö (tv-program)

Konstruktionen på bordet, uppbyggnaden av lådorna och detaljerna säger mig i alla fall att det gjorts för hand och långt innan massproduktionen av möbler kom igång.
låda i trä
låda i trä Låda,trä,möbler

Trädelarna var i gott skick och skåpet målat i en gråblå linoljefärg.

Jag gjorde en ny trälist till dörren och svarvade en knopp. En av lådorna behövde också lite färg.

Ingredienser till en liten burk linoljefärg:

 • Kokt linolja
 • Kimrök (pigment)
 • Titandioxid (vitt pigment)
 • Torkmedel (sikkativ)

Kimrök är ett fett pigment och löser sig inte i vatten. Mängden
pigment som du behöver beror på hur mycket färg du tänkt göra.
Till en liten målning räcker det med några matskedar kimrök.

 1. Lös upp kimrökspigmentet i Sinol elller terpentin. Sätt pigmentet i lösningsmedlet dagen innan du skall blanda färgen så att det hinner lösa upp sig ordentligt.
 2. Titanoxid går att lösa upp i vatten. Låt också titanoxiden löser upp sig på ett dygn. Vätskan skall täcka pigmentet.
 3. Häll lite linolja i en burk.
 4. Häll pigmenten i burken och rör om.
 5. Tillsätt några droppar torkmedel i färgen.

Linoljefärg behöver ljus för att torka så stäng inte in det nymålade i en mörk skrubb. Måla inte heller för mycket, det är ofta det kantstötta som gör att man blir förtjust i en gammal möbel.

Snickaren som gjorde det här skrivbordet hade en bra känsla för form men hen satte nog inte många minuter på att fundera kring ergonomin.

Skrivbord
Skrivbord bord,Skrivbord,möbler,Strömsö (tv-program)

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

 • Pumpagryta med grön curry och kokos

  Snabblagad vardagsmat, klar på en halvtimme.

  En snabblagad och enkel höstgryta när pumporna är i säsong, här får du vardagsmat klar på en halvtimme. Curryn ger kryddighet och mustighet medan apelsinen tillför fräschör och syrlighet till höstens söta rotsaker.

 • Reflexbälten och andra reflextips

  Dekorera med korsstygn i tusch.

  Lee syr reflexer på de reflexlösa kläderna. En del kan dekoreras med mönster ritade med permanent tusch i valfri färg.

 • Ketchup - såsernas sås

  "Ketchup har inte alltid lagats av tomater."

  Ketchup är en ostasiatisk kryddsås som under årens lopp anpassats till västerländsk smak genom stora mängder socker och vinäger. 1876 lanserades tomatketchupen som förändrade såsens popularitet för evigt.

 • Senap - en exklusiv krydda

  om senap

  Idag smetar vi senap på julskinkan, korven eller trycker en sträng ner i ärtsoppan utan att dess mer reflektera över att det faktiskt tog ett bra tag innan denna krydda nådde vanligt folk. Den industriella tillverkningen började först på 1920-talet och det var ytterligare några årtionden senare, med korvkioskerna, som kombinationen korv och senap blev ett måste.

 • Marije Vogelzang är formgivaren som ger ätandet mening

  Marije Vogelzang är världens första eating designer.

  Vi har alla ett ansvar för att försöka påverka det samhälle vi lever i och människorna runt omkring oss på ett positivt sätt. Så kan man sammanfatta den holländska formgivaren Marije Vogelzangs installationer och performancer kring ätandet som handling och ritual.

 • Framtiden blir grå och fylld med luft

  "I framtiden äter vi kikärter och ifrågasätter perfektionism

  När tiderna är sämre och vi känner oss pressade söker vi trygghet i det bekanta, till exempel husmanskost. När vi är tillfreds kräver vi nya, spektakulära matupplevelser. Den brittiske framtidsforskaren Morgaine Gaye försöker skapa prognoser för vad vi kommer att äta och hur vi vill uppleva ätandet i framtiden.

 • Köttallergi av fästingbett allt vanligare

  Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

  Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

 • Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

  Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

  Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

 • Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

  Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

  Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

Nyligen publicerat - Mat och fritid