Hoppa till huvudinnehåll

Skandalkirurgen Macchiarini friades från alla misstankar om dödsvållande

Paolo Macchiarini
Paolo Macchiarini Bild: All Over Press Paolo Macchiarini,kirurger,läkare,Luftstrupe,Operationer,Karolinska Institutet

Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini har friats från alla misstankar om dödsvållande i samband med strupoperationer.

Åklagarna har beslutat att alla fyra förundersökningar läggs ned, och att inga åtal väcks.

Tre personer avled efter att Macchiarini hade opererat in syntetiska luftstrupar av plast på dem. Den fjärde patienten lever fortfarande, men har drabbats av allvarliga skador.

Det går inte att bevisa att patienterna skulle ha levt längre med hjälp av andra medicinska metoder

Det går ändå inte att påvisa att något brott skulle ha begåtts, säger förundersökningsledaren och kammaråklagaren Jenni Nordin.

Alla förundersökningar visar att åklagarna inte kan bevisa att patienterna skulle ha levt längre eller under bättre omständigheter om operationerna inte hade gjorts.

Macchiarini kritiseras för oaktsamhet och ovetenskaplighet

Åklagarna kritiserar ändå Macchiarini för att han agerat oaktsamt.

Dessutom konstateras att metoden inte var förenlig med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Misstänkta brott mot läkemedelslagen och etikprövningslagen är preskriberade och kan inte längre prövas.

Det pågår dock fortfarande en utredning om forskningsfusk. Fusket gäller en fallstudie som beskrivits i tidskriften The Lancet.

Det har redan tidigare konstaterats att det förekommit forskningsfusk i samband med några av Paolo Macchiarinis vetenskapliga artiklar.

Operationerna blev en stor skandal i Sverige

Den italienska kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini rekryterades 2010 som gästprofessor på Karolinska institutet (KI) och blev överläkare på deltid som kirurg på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

Operationerna utfördes under åren 2011-2013 på KS.

Den teknik som Macchiarini använde sig av var helt obeprövad och hade inte heller föregåtts av några djurförsök.

Skandalen kring Paolo Macchiarinis strupoperationer växte efter att SVT sänt en dokumentär som fick stort genomslagskraft. Programmet ledde till att flera personer måste lämna sina tjänster och att Paolo Macchiarini fick sparken.

Den kontroversiella - och karismatiska enligt mångas mening - kirurgen har också i övrigt fått stor uppmärksamhet för att han genom extremt risktagande och bedrägerier hade en kärleksaffär byggd på en rad omfattande lögner.

(Källor: DN, SVT, SR)