Hoppa till huvudinnehåll

Studentbostadstomt kan bli stordagis i Jakobstad

Det här studentbostadshuset vid Bodgärdet i Jakobstad finns på rivningslistan
Det här studentbostadshuset vid Bodgärdet i Jakobstad finns på rivningslistan Det här studentbostadshuset vid Bodgärdet i Jakobstad finns på rivningslistan Jakobstad,rivning,Bodgärdet

Jakobstads fastighetsbolag Ebba vill bygga stordagis på Bodgärdets studentbostadstomt. Anhållan om att få riva studentbostadshuset har lämnats in tidigare och svar väntas från ARA och statskontoret före årsskiftet i bästa fall.

Enligt planerna bygger Ebba ett dagis med plats för åtta grupper på tomten och hyr ut det åt staden. Ebbas daghemsplaner kommer upp i stadsstyrelsen i Jakobstad på måndag.

Snabba versionen för ett dagis

Ifall överenskommelse kan nås med med ARA och statskontoret och den övriga planeringen går som på räls kunde daghemsbygget starta till hösten 2018 och tas i bruk ett år senare.

- Studenbostadsbostadsfastigheten har fortfarande ganska stora lån och Ebba skulle i så fall ta över dem efter rivningen, säger fastighetsbolaget Ebbas vd, Åsa Björkman.

Ebba är med i Irjala kvarteret

Fastighetsbolaget undertecknade också ett intentionsavtal på torsdagen med investeringsbolaget My Capital Ab om att finansiera två bostadsvåningar i den planerade utbyggnaden av Irjala kvarteret i centrum av Jakobstad. Investeringsbolaget My Capital hör till Mäenpää gruppen som byggde det nya Torghuset i Jakobstad i andra halvan av kvarteret.

Seniorbostäder behövs i centrum

Ebbas bostäder är avsedda för seniorer, Ebbas andel i Irjalakvarteret omfattar ca 2000 m2 eller ca 30 bostäder i storleksordningen 30-64 m2.

Gågatan i Jakobstad
Gågatan och Irjala kvarteret till höger Gågatan i Jakobstad Bild: YLE/Chanette Härus Österbotten,Jakobstad,halpa-halli

- Den ena våningen kan eventuellt bli bostäder med bostadsrätt. Kvadratmeterpriset på nya bostäder är så höga att en försäljning av ett gammalt egnahemshus inte nödvändigtvis räcker till för köp av en bostad i centrum, säger Åsa Björkman.