Hoppa till huvudinnehåll

Svenska fotbollförbundet backar efter kritiken: ”Rena 30-talsbegreppen”

Svenska fotbollsfans.
Svenska fotbollsfans. Bild: Focus Images / Barcroft Media/ All Over Press Sveriges herrlandslag i fotboll

Svenska fotbollförbundet är i blåsväder. I ett mejl eftersökte man ungdomar som har ”pojkutseende”. Svensk fotboll misslyckas ju fullständigt här, säger en ungdomsledare till DN.

Svenska fotbollförbundet ordnar landslagsläger för ungdomar som går under namnet Future team. De är till för att hitta spelare som är senare i den fysiska utvecklingen jämfört med jämnåriga. Lägren ska komplettera de normala talanglägren.

Nu har sättet som förbundet eftersökt spelare på fått det att storma till i Sverige. I ett mejl som gick till alla fotbollsdistrikt ville man nå spelare som ska vara i "pre-puberteten eller i puberteten", och som ska ha ett "pojkutseende och pojkkropp".

Ordvalen väcker ilska bland ungdomsledare.

– Jag läste den där texten och satt bara och gapade. Det är rena 30-talsbegreppen. Jag tänker på Rasbiologiska institutet och tycker det är för jävligt. Jag förstår inte vad man är ute efter. Är man bara aktuell om man är smal och lång, eller smal och kort? Svensk fotboll misslyckas ju fullständigt här. Utifrån både vetenskap och värdegrund, säger en ledare till Dagens Nyheter.

– Det här är ett språkbruk som inte hör hemma i det moderna samhället. Är det boskap man tittar på?

Förbundet ber om ursäkt

Hans Wildow, ansvarig för Future team vid Svenska fotbollförbundet, har stått kvar vid sina ord, men förbundet har gått ut med en ursäkt.

– Future Team är en utvidgad landslagsverksamhet för unga spelare med senare fysisk mognad än genomsnittet. I ett internt brev från SvFF används ett par olyckliga formuleringar – "pojkutseende" och "pojkkropp" – för att beskriva denna process. Vi beklagar dessa ordval, och förstår att de har väckt reaktioner, skriver man på sin webbplats.

Även Sveriges idrottsminister Annika Strandhäll är kritisk.

– Fotbollen är och ska vara en av våra bredaste sporter och jag hoppas verkligen att fotbollen ser över det här, säger hon till DN.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport