Hoppa till huvudinnehåll

Usain Bolts tränare inspirerar juniorer i Helsingfors: ”Man kan nå toppen också från Finland”

Jamaicanske sprintertränaren Jermaine Shand har besökt Helsingfors för att träna finländska juniorer. Det kalla och gråa vädret ska inte vara ett hinder för framgång, menar toppcoachen.

Jermaine Shand är en tidigare sprinter som nuförtiden jobbar i Track Racers Club, där han har tränat bland annat Usain Bolt och Yohan Blake. Dessutom har han en lång erfarenhet av att utveckla unga sprinterlöften.

Den här veckan har han ändå inte varit på Jamaica utan i regniga Finland för att leda kurser för juniorer i olika åldrar.

Yle Sporten var med då Shand ledde ett träningspass för 11–14-åriga flickor och pojkar i Kvarnbäcken i Helsingfors.

"Gå som en sprinter"

Då passet kör igång sätter Shand kursdeltagarna att gå. Under de första minuterna promenerar de fram och tillbaka på löpbanan.

Shand menar att en sprinter alltid är en sprinter. Då man går ska man gå som en sprinter.

Jermaine Shand.
Jermaine Shand. Jermaine Shand. Bild: Lehtikuva jermaine shand

Det handlar om att hitta den rätta ställningen. Kroppen är en maskin där alla delar ska fungera på effektivaste möjliga sätt i förhållande till varandra.

– Jag lär ut en bra och korrekt sprinterteknik, grundfärdigheterna och övningarna. De ska lära sig att använda sin kropp och då ska kroppsdelarna vara i rätt ställning.

De unga idrottarna lyssnar noga och gör som Shand säger.

– De har gjort ett bra intryck på mig, de finländska juniorerna är ivriga och lär sig snabbt. Deras fokus berättar att deras sinne och själ är närvarande, säger jamaicanen.

Under en tre dagar lång kurs sker det naturligtvis inga under. Poängen är att ynglingarna ska få de rätta verktygen för att träna vidare. Shand vill också att man ska förstå att varje liten detalj spelar en roll.

Inspirerande upplevelse

Vid sidan av banan står en hel del föräldrar som ser då deras barn får vägledning i sprinterlöpningens finesser. Också Jussi Ihamäki, som har tränat många finländska topplöpare, följer med övningarna med intresse.

– Man märker att han är van att jobba med unga. Han har genast läget under kontroll och är inte bara någon som kommer och berättar något. Han är här för att träna idrottare som individer, säger Ihamäki.

– Min största önskan är att det ska vara en inspirerande upplevelse. Att de upplever att de faktiskt får toppträning och att det ger iver att arbeta vidare.

Shand är ändå inte i Finland bara för att leda kurser för juniorer. Jamaicanen ska också föreläsa för finländska tränare, först i Helsingfors och senare i Tammerfors.

– Vi är så klart intresserade av varför de löper så snabbt på Jamaica. Vad jag hoppas att han kan hjälpa med är hur man på bästa möjliga sätt kan uppmärksamma individen då man tränar en större grupp.

Bra träningsmöjligheter också i Finland

Finländska idrottare åker ofta på träningsläger till varmare orter. Oktober månad i Finland kan bjuda på rätt så ruggigt väder och det är självklart att förhållandena är långt ifrån ideala för en friidrottare.

Shand är ändå imponerad av faciliteterna i Kvarnbäcken där bland annat Helsingfors IFK:s toppfriidrottare Matilda Bogdanoff och Viivi Lehikoinen tränar samtidigt.

– Att träna utomhus i det här vädret är ju verkligt svårt, speciellt om man är en sprinter. Men här verkar ändå finnas bra utrymmen inomhus. Det här är jättebra. Man ska kunna träna bra också här och utveckla bra sprintrar i Finland, det är möjligt att nå toppen också härifrån, menar Shand.

Jermaine Shand handleder juniorsprintrar.
Jermaine Shand handleder juniorsprintrar. Bild: Lehtikuva sprinterlöpning,jermaine shand

Jamaicanska sprintrarna mår givetvis bra av det lokala klimatet men de har också en stark grenkultur. Någon brist på förebilder på de korta sträckorna finns det heller inte.

– Vi har en rik historia när det gäller sprintrar, framgång föder framgång. Här i Finland har ni tuffa spjutkastare och därför en massa unga som dras till den grenen. Vi har ynglingar som vill bli den nästa Usain Bolt eller Elaine Thompson.

Det handlar ändå om mycket mer än bara idoler och varmt väder. På Jamaica finns det mycket tränare som vet vad de håller på med.

– Vi har ett starkt system som utvecklar lovande juniorer ända från gräsrotsnivån. Det har fungerat bra under årens lopp. Vi har duktiga tränare som finns utspridda över hela landet vilket leder till en stark konkurrenssituation. Vi har gjort ett bra arbete i att utveckla talangerna ända till toppnivån.

Till slut påminner Shand också om rollen som föräldrarna spelar.

– På Jamaica får barnen bra stöd hemifrån. Föräldrarna stöder men de pressar inte sina barn.