Hoppa till huvudinnehåll

Vasa vill ha tillbaka sina invånare

Rullstol rullar över pontonbron i Sunnanvik, Vasa.
Pontonbron i Sunnanvik i Vasa. Rullstol rullar över pontonbron i Sunnanvik, Vasa. Bild: Yle/Rolf Granqvist rullstolar,pontonbro,rörelsehindrade,Vasa,sunnanvik

Vasa försöker stävja befolkningsminskningen med hjälp av ett välkomstpaket. Man hoppas få fler att mantalsskriva sig i Vasa.

Vasa har vuxit under de senaste åren. Men under det här årets första halva har befolkningen minskat.

Nu inleder staden kampanjen "Bli Vasabo", vars syfte är att få så många nya stadsbor som möjligt att bli Vasabor, med andra ord att skriva sig i Vasa. Kampanjen riktar sig i synnerhet till studerande, de som flyttat till Vasa på grund av jobb och äldre personer.

Tidning och hockeymatch

Mer konkret handlar det om att man ger folk ett välkomstpaket bestående av bland annat en gratis tidningsprenumeration i en månads tid, stadens motionskort, fribiljetter till simhallen och en biljett till en ishockeymatch.

Många som flyttar till Vasa på grund av jobb eller studier gör av en eller annan orsak inte någon flyttanmälan. Exempelvis studerande kan låta bli att skriva sig i Vasa för att de i fortsättningen ska kunna utnyttja både den kommunala hälsovårdsservicen på sin hemort och tjänsterna som Studenternas hälsovårdsstiftelse erbjuder i Vasa.

- Det är nytt för många att det fortfarande är möjligt att använda hälsovårdsservicen i hemstaden även om man skulle mantalsskriva sig i Vasa genom att göra en anmälan om servicebehov, berättar Vasa stads marknadsföringschef Rita Kuha.

Kuha bekräftar att det att Vasa tappat invånare på sistone är en bidragande orsak till kampanjen. Den pågår fram till den 22 november.