Hoppa till huvudinnehåll

Agnes Kazsas

Om ingen vill anställa mig som skådespelare i Finland, måste jag göra det själv

"Jag brinner för politisk teater, så jag tänkte att ifall ingen vill anställa mig som skådespelare i Finland måste jag göra det själv.

Jag sökte om understöd och fick en summa pengar så jag kunde göra en pjäs med mig själv om hur det är att vara invandrare, om integration, hemlängtan, politiska svårigheter och rasism. Det var jag i ett alter ego-format.

Jag gjorde även en musikvideo i samband med det som handlade om hur Västeuropa ser på oss som kommer från länderna i Östeuropa. De tycker att vi är smutsiga, högljudda och brottsliga av naturen.

Just då publicerades även många artiklar i Finland om hur det politiska läget var i Ungern. Jag tyckte att kommunikationen mellan länderna var felvinklad och ville därför ta upp ämnet i musikvideon.

I Ungern skrevs det en artikel om mig och videon jag gjort. Under en natt hade den över 12 000 tittare och många kommentarer.

Jag blev mycket lycklig av all uppmärksamhet den fick på en så kort tid men då jag läste kommentarerna blev jag ledsen. “Tjocka gris”, “hora”, “jude”, “du borde dödas”, och detaljerade beskrivningar om hur de tänkte döda mig.

De stred även med varandra om vem som var en bra ungersk medborgare och då de argumenten tog slut skrev de bara att jag var tjock och ful. Först blev jag livrädd men sedan omvandlades rädslan till en stor motivation att fortsätta.

Det har lett till flera framgångsrika teaterprojekt, som utvecklats vidare till affärsidéer. Och tre år senare sitter jag här som affärskvinna."

Text: Freja Lindeman/Redneck Productions. Detta är en serie om människor som hamnat i Finland av en eller annan anledning. Hur är det att byta land och kultur? Har de förändrats sen de kom hit? Och i förlängningen, kommer Finland att förändras tack vare dem?