Hoppa till huvudinnehåll

Bybor och föreningar ska sköta idrottsplatser i Raseborg

Karis sportplan.
Stadens resurser skulle koncentreras till de centrala idrottsplatserna som Karis sportplan. Karis sportplan. Bild: YLE / Robin Lindberg karis sportplan

- Raseborg är en geografiskt stor kommun och det går mycket arbetstid åt till resor om vår personal ska köra mellan Svartå och Bromarv för att sköta idrottsplatser.

Det säger Reino Kärkkäinen, fritidschef Raseborg.

Han hoppas att staden kan utvidga samarbetet med lokala entreprenörer, vanliga bybor och föreningar som vill tjäna en hacka på att sköta underhållet vid de mer perifera idrottsplatserna.

Det är också ett av målen för fritidsnämndens verksamhet för nästa år.

FC Futura höll snöskottningstalko på Kvarnbackens konstgräsplan i Borgå
Att skotta snö med talkokrafter är inget nytt påfund. Alla som sköter underhåll för Raseborgs räkning ska dock få betalt. FC Futura höll snöskottningstalko på Kvarnbackens konstgräsplan i Borgå Bild: Yle/Sune Bergström kvarnbackens konstgräsplan

Den fastanställda personalens arbetsinsatser ska koncentreras till de centrala idrottsplatserna i främst Karis och Ekenäs.

Personalens tid ska användas för jobb, inte transport

Tanken är att på det sättet optimera och effektivera arbetstiden för personalen.

- Det är slöseri med resurser att ha personalen att köra långa vägar för att jobba två timmar på ett ställe, säger Kärkkäinen.

Han hänvisar till att arbetstopparna ofta infaller samtidigt och om samma personal ska sköta både skidspår, skridskoplaner och sandning av vägar händer det lätt att någon känner sig förfördelad.

Lokala krafter efterlyses

Kärkkäinen betonar också att det är önskvärt att de lokala samarbetsparterna har en koppling till ifrågavarande by.

- Erfarenheter från andra kommuner har visat att då blir jobbet bäst skött, säger Kärkkäinen.

Person i granna skyddskläder klipper gräset med åkgräsklippare.
Har du en gräsklippare kan du skaffa dig ett extraknäck genom att sköta stadens underhåll. Person i granna skyddskläder klipper gräset med åkgräsklippare. Bild: YLE/Rolf Granqvist maskrosor

Han påpekar att de företagare eller föreningar som är intresserade av att utföra tjänster inte nödvändigtvis behöver ha all utrustning själv.

Staden kan också erbjuda sin utrustning om specialmaskiner som behövs för uppdraget.

Staden betalar timersättning för genomfört arbete.

 • Jonas Jungar: Om kommentarerna här på Svenska.yle.fi

  Därför godkänner och förkastar vi era inlägg i debatten.

  Vi är tacksamma för ert engagemang i kommentarsfälten. De ger ofta ett tilläggsvärde till artikeln. Vår webbanalytik visar tydligt att ni vill läsa hur andra resonerar. Men eftersom sättet på vilket vi modererar kommentarerna ständigt väcker kritik, vill vi igen påminna om vissa principer, skriver Jonas Jungar.

 • Riko Eklundh: Står trakasseraren högre i hierarkin är det svårt att ta upp problemet

  I Finland möter många skådespelare sexuellt trakasseri.

  Inom skådespelarbranschen talar man sällan om sexuella trakasserier, säger Riko Eklundh, ordförande för Finlands Svenska Skådespelarförbund. Han hoppas att enkäten om problemet får igång diskussionen och leda till konkreta åtgärder. Saken tas upp på Nordiska skådespelarrådets möte i november.

 • Dicken körde över BK-46

  Dickens damer fortsätter dominera i FM-serien i handboll.

  Dickens damer fortsätter dominera i FM-serien i handboll. Lagets fyra matcher har resulterat i lika många överlägsna segrar.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland