Hoppa till huvudinnehåll

Drastiska förändringsförslag i skidsporten – kritik från Sverige: "Skitlarvigt"

Calle Halfvarsson.
Calle Halfvarsson är kritisk. Calle Halfvarsson. Bild: imago/Bildbyran/ All Over Press Calle Halfvarsson

Slopa skiathlon, slopa klassiska sprinttävlingar. Det är några av justeringarna som skidsporten kan få se. De nordiska länderna motsätter sig idéerna. "Vi tror att det är starten på slutet för klassisk åkning", säger Åge Skinstad.

Förra veckan höll det internationella skidförbundet Fis ett möte. Där kom man fram till flera förslag på förändringar i programmet i längdskidsporten:

Slopa skiathlonen och i stället införa en jaktstart (30 kilometer för herrar och 15 kilometer för damer) som grundar sig på resultaten i intervallstartstävlingar.

Slopa sprint i klassisk stil. I stället skulle fristilssprinter få inslag av skicross, till exempel hopp.

Lagsprint med en herråkare och en damåkare.

Enligt Vegard Ulvang, ordförande i längdåkningskommittén, är det sannolikt med förändringar i mästerskapsprogrammet. Beslutet kan tas på en Fis-kongress i maj, säger han till NRK.

Finland stöder Norges synpunkt

I framför allt de nordiska länderna väcker det här ilska. Norges före detta landslagstränare Åge Skinstad är inte tillfreds.

– Vi är mest kritiska till förslaget att köra alla sprinter i fri stil. Vi tror att det är starten på slutet för klassisk åkning. Ska vi ha klassisk skidåkning måste vi ha det i alla tävlingsformer och jag tycker att det är viktigt att bevara den klassiska stilen. Åttio procent av de som åker skidor använder just klassisk stil, säger han till NRK.

Skinstad sitter i världscupkommittén och kommer att ge Norges åsikter i maj. Han säger att han har fått mycket respons redan. Enligt honom står inte Norge ensamt i sin kamp för den klassiska stilen.

– Jag har redan klara synpunkter från Sverige, Finland, Ryssland och Tyskland och man är helt enig med Norge här.

Maiken Caspersen Falla.
Maiken Caspersen Fall vann VM-guld i sprint i VM i Lahtis. Maiken Caspersen Falla. Bild: Yle/Tomi Hänninen Maiken Caspersen Falla

Vanligt att skejta i klassisk sprint

Ett argument för att plocka bort klassiska sprinttävlingar är oklarheterna med reglerna för vad man får göra. Små skejtrörelser har blivit allt vanligare i takt med att allt fler bara stakar runt klassiska sprintbanor.

– Med stakfria zoner kan man bevara den klassiska åkningen. Mitt intryck är att det är viktigt för sporten, säger Maiken Caspersen Falla till NRK.

Falla är däremot positiv till att skidsporten ser över tävlingsformerna.

– Vi måste ha förändringar för att utveckla sporten, men det finns väl lika många åsikter som det finns idrottare i världen. Man bryr sig för det har en inverkan på en själv. Hopp i sprinter … Om man ska använda mycket energi på det blir det väldigt negativt.

"Åker omkring ute på en fransk åker"

Svensken Calle Halfvarsson är tydligare med vad han tycker om att införa hopp i sprinter. Det har testats tidigare i en sprint i Kanada.

– Skitlarvigt. Jag var inte med den gången utan såg allt på teve ... men det var ju enbart pinsamt. Jag klarade inte ens av att titta på. Jag stängde av teven. Det är inte seriöst. Det är ju barngrejer, sånt man kan pyssla med på Kalla Anka Cup. Och det borde de i Fis ju förstå själva. Men uppenbarligen är de inte så smarta, säger han till Expressen.

Han tycker att Fis agerar med panik och att det här skulle vara steg åt fel håll. Han efterlyser till exempel att lägga världscuptävlingar på orter där man vet att det finns ett skidintresse.

– Ta till exempel när vi åker världscupen i La Clusaz. Där åker man omkring ute på en fransk åker och det är helt tomt längs spåren. Inte en människa på vissa sträckor. Det ser inte bra ut på teve. De som tittar måste ju känna att det här är ingen intresserad av.

I intervjun med Expressen säger Halfvarsson att ett bra Fis-förslag ligger på bordet: Att slopa skiathloner.

– Jag har egentligen aldrig förstått mig på det här med att ha ett skidbyte under ett lopp.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport