Hoppa till huvudinnehåll

Estoniaolyckan gör sig påmind - en livboj var inkilad i en klippskreva i Ekenäs skärgård

Kvinna bär på skräp i skärgården.
Lena Rosenqvist hittade livbojen när hon plockade skräp längs med stranden. Kvinna bär på skräp i skärgården. Bild: Lena Rosenqvist Västnyland,M/S Estonia,lena rosenqvist

Det finns knappast en finländare som inte minns eller har hört talas om fartyget Estonia som 1994 förliste med flera hundra personer ombord. Nu 23 år senare gör olyckan sig påmind. I en skreva på Hamngadden i Ekenäs skärgård hittade Lena Rosenqvist en livboj med texten Estonia.

Rosenqvist gjorde sitt fynd under Forsstyrelsens talkoläger. Talkoarbetarna var ute i Ekenäs skärgård för att plocka skräp längs stränderna och ta bort vresrosen som hotar ta över naturområden i skärgården.

- Jag gick på stranden och plockade skräp och så hittade jag den här ringen i en klippskreva. Första tanken var "Herregud ändå vad hemskt." Jag hann också tänka att jag hoppas att det är en ring som någon har räddat sig med, säger Rosenqvist.


Tillsammans med de andra talkoarbetarna drog hon ändå slutsatsen att livbojen har sjunkit med fartyget och nu 23 år senare flutit upp till ytan.

Livbojen är nämligen platt vilket antagligen har med trycket under vattnet att göra.

Laddat fynd

Det är en ganska obehaglig tanke att den kommer från den här graven i havet, kommenterar Rosenqvist.

- Jag kommer ju ihåg när det hände för drygt 20 år sedan. Jag bodde i Rödbergen i Helsingfors. Genast följande kväll gick jag ner till stranden och stirrade bara ut över havet. Jag tyckte det var så dramatiskt och jag kunde inte förstå hur någon över huvud taget hade överlevt.

Förvånad över uppmärksamheten

Även om det var en laddad upplevelse för Rosenqvist är hon förvånad över den enorma uppmärksamhet livbojen har fått.

- Jag förstår att Estonia väcker uppmärksamhet, men någonstans känns den här uppmärksamheten lite överdimensionerad. Jag tänker mig att det har att göra med vår tid och mediakultur.

Utan att alls förringa Estoniaolyckan vill hon gärna också lyfta fram orsaken till att hon över huvud taget var i skärgården när hon hittade livbojen.

Hon är bekymrad över mängden plast och skräp som finns ute i skärgården.

- Det känns väldigt frustrerande. Jag skulle vilja att folk skulle tänka efter vad de gör.