Hoppa till huvudinnehåll

Färdtjänstcentral väcker kritik i Karleby

Taxibil
Taxibil Bild: All Over Press / Ismo Pekkarinen taxibilar,Taxi & taxiverksamhet,Taxi,taxichaufförer,taxiskylt

Färdtjänstcentralen Kyytikeskus verksamhet i Karleby kan bli kortvarig. Den inleddes i september i år och på fredagen diskuterade Soite samkommuns styrelse de problem som förekommit med klienternas transporter.

Det är företaget Speys som sköter logistiken kring färdtjänsten. Ett utomstående företag kommer under nästa vecka att utreda frågor kring upphandlingen.

Soites styrelse kommer den 30 oktober att ta ställning till om samarbetet med Speys fortsätter, avslutas eller om Soite kommer att kräva prisnedsättningar.

Systemet är bra anser styrelseordförande

Martti Vähäkangas i Jakobstad är styrelseordförande både i bolaget Speys och i Attracs OY som levererar kärnan i det logistiska program som skall samordna transporterna på ett ekonomiskt och effektivt sätt.

Speys är enligt Vähäkangas ett spin-off bolag från Attracs och det startades för ungefär ett år sedan.

Martti Vähäkangas, vd för Snellman Ab i Jakobstad
Martti Vähäkangas. Martti Vähäkangas, vd för Snellman Ab i Jakobstad Bild: YLE/ Kjell Vikman vähäkangas

- Attracs har funnits i över tio år men Speys grundades inte för färdtjänstcentralen (Kyytikeskus), Speys fokuserar på en helt annan marknad, säger Martti Vähäkangas.

- Kyytikeskus är en tillämpning som kom på våren och den är väldigt lyckad och Attracs har kompetensen att göra sånt.

Kritiska röster

Mauri Lahti (SDP) är styrelsemedlem i Soite och han var kritisk till att Speys vann upphandlingen tidigare i år och anmälde redan i det skedet avvikande åsikt till protokollet liksom flera andra styrelseledamöter.

- Styrelsen för Soite ville nu ha en utomstående utredning över hur allt har gått till i samband med upphandlingen, den görs av ett företag från Helsingfors och baseras på de handlingar som finns i ärendet, säger Mauri Lahti.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten