Hoppa till huvudinnehåll

Karis får knappast tillbaka sitt gamla vapen

Den tomma fontänen framför Karis stadshus.
Karis hembygdsförening skulle vilja ha tillbaka Karis gamla vapen på taket till det före detta stadshuset. Den tomma fontänen framför Karis stadshus. Bild: Yle/ Tove Virta Karis,Raseborg,Västnyland,fontäner,Eurydike,karis stadsvapen

Karis stads gamla vapen kommer inte att sättas tillbaka på det före detta stadshuset i Karis. Så går det om förslaget till stadsstyrelsen i Raseborg godkänns.

Raseborgs stadsstyrelse behandlar på måndag (16.10) ett initiativ om att det gamla stadsvapnet borde sättas tillbaka på taket till det gamla stadshuset i Karis.

Förslaget till stadsstyrelsen är att initiativet avslås.

Det motiveras med att Karis gamla vapen inte representerar en självständig kommun.

Karis är en del av Raseborg tillsammans med Ekenäs och Pojo, därför har vapnets officiella användning upphört.

Ställningen där Karis stads vapen fanns finns på taket till Karis före detta stadshus.
Så här ser taket till Karis gamla stadshus troligen ut även i framtiden. Ställningen där Karis stads vapen fanns finns på taket till Karis före detta stadshus. Bild: Yle/ Tove Virta Karis,Raseborg,Västnyland,fontäner,Eurydike,karis stads vapen

Det är Kommunförbundet, Heraldiska Sällskapet i Finland och Riksarkivet som ger rekommendationer om hur gamla kommunvapen ska användas efter en kommunfusion.

Det är de som konstaterar att det gamla vapnet inte längre representerar en självständig kommun efter en sammanslagning.

Namnlista fick nästan 200 underskrifter

Det gamla vapnet blir ett slags inofficiellt hembygdsvapen som kommunens föreningar och sammanslutningar kan använda.

I somras började ordföranden Göran Fagerstedt från Karis hembygdsförening samla namn för att få vapnet tillbaka på det gamla stadshuset i Karis.

Initiativet fick 197 underskrifter.

Läs mera:

”Där borde stadsvapnet hänga, men nu finns där ingenting”

Det är möjligt att Karis stads gamla vapen snart igen återfinns på taket till Karis före detta stadshus. Där vapnet tidigare fanns finns endast ställningen till den kvar. Den ser aningen malplacerad ut.