Hoppa till huvudinnehåll

Kyrkslättborna får sin nya bibba - kommunen skjuter till mera pengar

Bibliotekschefen Margareta Kull-Poutanen ser nöjd ut. Står framför bokhyllor.
Nöjd bibliotekschef. Margareta Kull-Poutanen ser fram emot ett nytt och stort bibliotek. Bibliotekschefen Margareta Kull-Poutanen ser nöjd ut. Står framför bokhyllor. Bild: Yle/ Karin Filén kyrkslätts bibliotek

Renoveringen och utbyggnaden av biblioteket i Kyrkslätt kommer att bli av som planerat. Bibliotekschefen Margareta Kull-Poutanen är glad och lättad.

- Vi är strålande glada för nu blir det här av, säger Kull-Poutanen.

Att renoveringen kan fortsätta enligt de ursprungliga planerna blev klart då Kyrkslätt kommunfullmäktige den här veckan godkände förslaget att bevilja mera pengar för renoveringen.

Kyrkslätts biblioteks huvudingång, med stängsel farmför väggarna.
Under konstruktion. Kyrkslätts biblioteks huvudingång, med stängsel farmför väggarna. Bild: Yle/ Karin Filén kyrkslätts bibliotek

Ursprungligen skulle det hela kosta 10,5 miljoner euro, men i ett tidigt skede blev det klart att den beräkningen slog fel. Fem miljoner mer kommer det att kosta, enligt nuvarande plan.

Letkajenkadans

Margareta Kull-Poutanen tycker att ovissheten har gjort att projektet har känts som en "letkajenkadans": det har varit ett steg fram, ett steg bak och så i tisdags blev det plötsligt tre steg framåt då det blev klart att det blir mer pengar.

Utbyggnaden och renoveringen av biblioteket kommer alltså att kosta en hel del mera än vad som först uppgavs. Hur känns det här för bibliotekschefen?

- Det finns många orsaker till att det blev så dyrt. Men naturligtvis känns det väldigt pinsamt att det blir så här.

"Bara att kavla upp ärmarna!"

Finns det press på att allt nu ska vara perfekt när kommuninvånarna efter renoveringen kommer för att beskåda det nya?

- Visst finns det alltid en press, men jag är övertygad om att det här blir ett otroligt fint bibliotek! Hit kommer fina samarbetspartners som vi passar så bra ihop med: Ett café vill alla ha, Luckan passar utmärkt in och musiklekskolan passar också perfekt hit.

Arkitektritning på Kyrkslätts biblioteks nya fasad mot kyrkans stenmur.
Så här ska det se ut. Arkitektritning på Kyrkslätts biblioteks nya fasad mot kyrkans stenmur. Bild: JKMM-Arkkitehdit Oy kyrkslätts bibliotek,teknisk ritning,arkitektur

Efter att beslutet har vunnit laga kraft kan man börja bygga. I slutet av november eller i början av december kommer man att kunna börja bygga, enligt den information Kull-Poutanen har.

Före det måste bibliotekets verksamhet flytta ut till inte mindre än tre platser, som alla ligger centralt.

- Nu är det bara att börja kavla upp ärmarna och packa för att flytta härifrån.

Läs också

Huvudstadsregionen

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen