Hoppa till huvudinnehåll

Minori Yoshida

Jag blev deprimerad på vintern. Den var längre och tyngre än jag hade trott

"Jag studerade feminism i Frankrike men bestämde mig för att flytta till Finland och fick jobb på Visit Finland på Finnair och hade en finsk pojkvän och allting var bra.

Då arbetskontraktet tog slut hade jag ingenting att göra på dagarna och blev deprimerad då vintern kom. Den var längre och tyngre än jag hade trott från början.

Människorna här ändras snabbt efter att sommaren tar slut, ingen vill hitta på någonting kul och alla hålls hemma i sina bon.

På ett år gjorde jag ingenting. Jag fick inget jobb och satt mest hemma och funderade över mitt liv. Följande höst blev räddningen att gå regelbundet på gym, jag gick varje dag och det höll humöret uppe.

Jag bestämde mig för att börja blogga på japanska om mitt liv här i Finland och hade nästan 20 000 besökare i veckan. Jag ville visa att det finns ett liv utanför Japan. Där är situationen hopplös gällande bland annat jobb.

I Japan har kvinnan en väldigt låg position. Egna åsikter uppskattas inte och männen fattar alla beslut.

Då min pappa var på besök i Finland senast gav jag förslag på vart vi kunde gå ut och äta tillsammans. Han tyckte då att jag hade för många åsikter och är för stark för att vara kvinna, i negativ mening.

Jag förstår inte alls det tankesättet och tycker det är skönt att bo i Finland. Här är det mycket jämställt mellan könen.

Jag hade en sushi-workshop på Klockriketeatern och prydde en naken mans kropp med mat. I Japan är det en gammal geishatradition att äta sushi från nakna kvinnokroppar och jag tycker att det är galet och förnedrande.

Matlagning har alltid varit en stor passion hos mig. För en tid sedan fick jag jobb som kock på en spansk restaurang i Helsingfors.

Jag är öppen för förslag då det gäller min framtid men för tillfället bor jag gärna i Finland, aldrig mera Japan."

Text: Freja Lindeman/Redneck Productions. Detta är en serie om människor som hamnat i Finland av en eller annan anledning. Hur är det att byta land och kultur? Har de förändrats sen de kom hit? Och i förlängningen, kommer Finland att förändras tack vare dem?