Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Viktig dag för Finlands skogar, Centralkriminalpolisen dryftar brottsutredning mot tobaksindustrin

Ett kalhygge med ett par kvarlämnade tallar.
Ett kalhygge med ett par kvarlämnade tallar. Bild: Bert Eriksson skogsbruk,kalhyggen,Avverkning

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Inrikes:

Det kan bli en avgörande dag för skogsindustrin i Finland. EU:s ministerråd möts för att enas om hur man ska beräkna i vilken mån skogsbruket påverkar klimatet. Finlands miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) försöker få de övriga EU-länderna att godkänna Finlands linje.

Det kan bli en ny, stor tobaksrättegång i Finland. Juristen Erkki Aurejärvi, som blivit känd efter liknande rättegångar tidigare, har tillsammans med över 30 experter bett Centralkriminalpolisen utreda om ledare för tobaksbolag har gjort sig skyldiga till brott genom att sälja sina produkter. Polisen beslutar inom oktober om det blir en utredning.

I dag fredagen den 13 oktober uppmärksammar Finland olycksfallsdagen, då myndigheterna vill att vi ägnar risken för olyckor en tanke. Det inträffar över en miljon olyckor varje år och ofta är det brådska som ligger bakom dem.

Utrikes:

Dödssiffran stiger i Kalifornien där kraftiga markbränder har härjat ända sedan i söndags. På fredagsmorgonen finsk tid har 31 människor bekräftats döda. Hundratals invånare saknas fortfarande.

En stor polisoperation har under natten pågått i Trelleborg i södra Sverige. Fyra män har förts till sjukhus efter skottlossning i centrum av staden. Flera personer har förhörts, men ingen är gripen.

Vädret

Det regnar till en början på många håll, men under dagen eller kvällen blir det uppehåll och delvis klarare. Dagstemperaturen är 7-9 grader i söder, 5-8 grader i landets mellersta del och 1-5 grader i norr.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes