Hoppa till huvudinnehåll

Nu inleds älgjakten på allvar – kvoten ökar kraftigt

En jägare med jakthund går över en åker.
En jägare med jakthund går över en åker. Bild: Mostphotos/Robert Nyholm jakt,jägare,jakthundar,Älgjakt

På lördag börjar jakten på älg i full skala. En större älgstam innebär också att fler djur kommer att fällas.

I år beviljades omkring en fjärdedel fler jaktlicenser för både älg samt vitsvanshjort jämfört med i fjol, meddelar Finlands viltcentral. För höstens och vinterns jakt finns 52 771,5 jaktlicenser för älg och 36 191,5 licenser för vitsvanshjort.

Med en licens får i regel fällas ett fullvuxet djur eller två kalvar. Några halva djur ska skogsvandrare ändå inte möta. Halvorna avser enskilda kalvar som får skjutas, en älgkalv i Satakunta och en vitsvanshjortkalv i Nyland.

Till exempel i Egentliga Finland finns nu licenser för 1724 älgar mot 1621 i fjol. Licenserna för vitsvanshjort är i höst 10 333, då de i fjol var 8 999.

Flera män i rött drar en död älg genom skogen.
Flera män i rött drar en död älg genom skogen. Bild: Mika Moksu / Yle älg

Älgstammen har ökat på många platser enligt Naturresursinstitutets uppskattningar. Målet för älgförvaltningsområdena är en vinterstam på 65 000-103 000 individer.

Jaktstarten för den egentliga älgjakten sköts fram med omkring två veckor i största delen av landet. Jakten i Lappland delas i två perioder, varav den första var i början av september.

Jakt på vitsvanshjort i full skala har varit tillåtet sedan sista lördagen i september. Stammen har ökat och koncentreras till södra och sydvästra Finland.

Läs också