Hoppa till huvudinnehåll

Simhallsrenoveringar står för dörren både i Ekenäs och Lojo

Ekenäs simhall
En grundrenovering av Ekenäs simhall kommer att bli aktuell inom fem år. Ekenäs simhall Bild: YLE/Malin Lindholm raseborgs simhall

I Lojo planeras en utvidgning av simhallen eftersom den idag anses för trång.

I Raseborg uppskattar fritidschef Reino Kärkkäinen att simhallen i Ekenäs kommer att stå inför en grundrenovering inom fem år.

Raseborgs fritidsnämnd föreslår att projektet beaktas i den kommande ekonomiplanen redan nu eftersom det sannolikt handlar om stora summor pengar.

Simbassäng tömd på vatten
Inga fel har uppdagats i simhallen men en kartläggning av situationen bör göras nu när simhallen blir tjugo år, säger Reino Kärkkäinen. Simbassäng tömd på vatten Bild: YLE/Västnyland tömd bassäng,Ekenäs

Några konkreta planer eller kostnadsuppskattning finns än så länge inte.

Renoveringsplanen görs som ett beställningsarbete under år 2019.

Ekenäs simhall.
Simhallen i Ekenäs utnyttjas till sin fulla kapacitet, säger Reino Kärkkäinen. Ekenäs simhall. Bild: Yle/Marica Hildén ekenäs simhall,Raseborg,Ekenäs

Fritidsnämnden föreslår att simhallens grundrenovering tas med i budgeten för åren 2022-2023.

Tjugoårsjubileum i nästa år

Simhallen i Ekenäs fyller i nästa år tjugo år. Den öppnades i april 1998. Byggnadskostnaderna uppgick då till 20 miljoner mark.

Simhallen är i dag utrustad med en 25 meter lång bassäng, en terapibassäng, en barnbassäng, bubbelpool och vattenrutschkana samt klättervägg.

Simhallen i Ekenäs har omkring 100 000 besökare per år.

Rusning i simhallen i Lojo

Också simhallen i Lojo, Neidonkeidas, ska grundförbättras de närmaste åren. Där planeras renoveringen stå klar senast år 2021 då bostadsmässan hålls i Lojo.

Simskola i Britas november 2015
Simhallen i Lojo är omtyckt också bland simmare utanför Lojos gränser. Simskola i Britas november 2015 Bild: Yle/Helena von Alfthan britas simhall,Britas

Stadsstyrelsen i Lojo har tillsatt en arbetsgrupp för att utreda vilka reparationer som bör göras och hur en utvidgning av simhallen kunde förverkligas.

- På kvällar och under helger är det trångt i simhallen i Lojo, säger stadsstyrelsens ordförande Jussi Patinen (Saml) som också är ordförande för arbetsgruppen i fråga.

På önskelistan: 50 meters bassäng

Själv hoppas han på en tillbyggnad med en 50 meters bassäng i stället för den 25 meter långa bassängen som finns i dag. Då kunde simhallen också i högre grad användas för tävlingar.

- Biljettkassan och omklädningsrummen fungerar nu bra men på bassängsidan skulle det behövas mer utrymme, säger Patinen.

Simhall med hotell?

Finansieringen av renoveringen och den eventuella tillbyggnaden är under arbete. En möjlighet som diskuterats är att erbjuda hotellverksamhet i anslutning till simhallen, berättar Patinen.

Simhallen i Lojo byggdes ursprungligen år 1970 och grundrenoverades och förstorades år 1998.

I dag har simhallen i Lojo närmare 300 000 besökare per år.