Hoppa till huvudinnehåll

Tom Kankkonen om journalistkollegans fängelsedom: Turkiet vill visa musklerna

Tom Kankkonen
Tom Kankkonen Tom Kankkonen

Den fängelsedom på två år, som utdelades den finländsk-turkiska journalisten Ayla Albayrak i en turkisk domstol nyligen, är den första domen i sitt slag för en journalist från ett EU-land.

Anklagelsen lyder spridning av terrorpropaganda; "brottet" var en rapport om situationen i de kurdiska områdena i östra Turkiet.

Ayla Albayrak i en spårvagn i Istanbul
Ayla Albayrak. Ayla Albayrak i en spårvagn i Istanbul Bild: Markku Värtö / Yle Ayla Albayrak,Istanbul,spårvagnar

Yles utrikesreporter Tom Kankkonen, som bott i Turkiet, talar turkiska och är insatt i förhållandena där, säger att Turkiet nog även tidigare ansatt journalister.

- Till exempel på 1990-talet ställdes en korrespondent från nyhetsbyrån Reuters inför rätta, men då backade Turkiet. Den här gången har man inte backat, det är nog en speciell situation och det säger ganska mycket om läget över huvud taget och om hur man förhåller sig till journalister, säger Kankkonen.

Varför är det just Albayrak som råkat illa ut?

- Jag vet inte varför det är just hon som råkat illa ut, men man kan ju spekulera kring det. Den artikel hon skrev 2015 handlade om läget i kurdområdet. I det skedet hade kriget i det turkiska kurdområdet börjat på nytt efter att fredsförhandlingarna fallit samman, och det var en känslig fråga.

Bilden av Turkiet försämras ju dag för dag, men de verkar på sätt och vis inte bry sig om det. De har en egen intern verklighet.― Turkietkännaren Tom Kankkonen

Kankkonen påpekar att det också var många andra som skrev om kurdfrågan, så man kan ju fundera på varför man valde ett sådant exempel.

- Wall Street Journal som Ayla Albayrak arbetar för är ju en stor tidning, den är amerikansk och känd. Man kanske ville visa att titta, vi kan röra vem vi vill oberoende av vem du jobbar för, säger Kankkonen.

Bild av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Novi Pazar.
Bild av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Novi Pazar. Bild: EPA/DJORDJE SAVIC Turkiet,Recep Tayyip Erdogan

Spelar det någon roll att hon är finländsk-turkisk?

- Det kan hända att det spelar en roll och det sänker säkert tröskeln, för den turkiska tolkningen i det här fallet är att det handlar om turkar, även om det i denna rättsprocess inte hänvisats till det.

- Det finns ett annat exempel, det finns en tysk journalist som jobbar för tidningen Die Welt - han var deras korrespondent där - och han har suttit i häkte sedan februari utan några åtal. Och han har också dubbelt medborgarskap.

Turkiet vill framför allt visa att man kan göra vad som helst.― Turkietkännaren Tom Kankkonen

Kommer hon att hamna i fängelse eller vill de bara statuera exempel och se till att hon inte kommer in i Turkiet mera?

- Hon kan ju inte komma in i landet, det är ju ganska klart.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har anklagat både Tyskland och Nederländerna för nazifasoner då de förbjöd turkiska valmöten inför den omstridda folkomröstningen nästa månad
Efter den misslyckade maktkuppen har president Recep Tayyip Erdogans ledarstil blivit allt mer diktatorisk. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har anklagat både Tyskland och Nederländerna för nazifasoner då de förbjöd turkiska valmöten inför den omstridda folkomröstningen nästa månad Bild: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE Turkiet,Recep Tayyip Erdogan,Tyskland

Kankkonen säger att det inte finns något omedelbart hot mot Albayrak som befinner sig i USA, inget västerländskt land skulle utlämna en journalist för en dylik sak.

Hennes möjligheter att arbeta i Turkiet har ju försvunnit.― Turkietkännaren Tom Kankkonen

Är det här början på en hårdare linje mot utländska journalister?

- Det här året har det skett en linjeförändring. Tidigare kunde man bli gripen för en kort tid om man intresserade sig för kurdfrågan eller andra känsliga frågor. Material kunde konfiskeras - det har jag själv varit med om - men nu har man tagit en sådan linje att man helt enkelt fängslar de här människorna.

Det är väldigt svårt för utländska journalister som tillfälligt besöker landet att få presskort, och om man inte har ett turkiskt presskort är man egentligen illegal och kan utvisas.― Turkietkännaren Tom Kankkonen

- Nog är det en hårdnad attityd. Man har underkuvat de lokala massmedierna totalt, det finns väldigt lite oberoende rapportering kvar.

Läs mera:

Finland kallar till sig Turkiets ambassadör efter domen mot en finländsk journalist

Finland kallar till sig Turkiets ambassadör på grund av fängelsedomen mot den finländska journalisten Ayla Albayrak. President Sauli Niinistö och utrikesminister Timo Soini har kommit överens om att kalla ambassadören till samtal, enligt presidentens kansli.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes