Hoppa till huvudinnehåll

Välgörenhetskonsert för Mathjälp Vasa

John Åsvik och Anders Lundström
John Åsvik och Anders Lundström. John Åsvik och Anders Lundström Bild: Yle/Anna Ruda anders lundström

Mathjälp Vasa har nu verkat i dryga två år och hjälpbehovet växer. För att få in medel till verksamheten ordnas på lördag en välgörenhetskonsert med Viktor Klimenko som dragplåster.

Den tvåspråkiga konserten hålls i Trefaldighetskyrkan i Vasa och börjar kl 19. Inträdet är fritt och det bärs upp en frivillig kollekt till förmån för mathjälpen.

- Jag brukar skämta att de flesta har plånböcker av plast. På sommaren då det är varmt och skönt så öppnas de lätt, men på vintern är de styva och besvärliga att få upp.

Så säger John Åsvik, ordförande för Mathjälp Vasa. Han hoppas att konsertbesökarna ska lätta på plånböckerna, för trots att allt arbete utförs av frivilliga så har man ändå en del utgifter.

Mathjälp Vasa i Elimförsamlingen.
Mathjälp Vasa i Elimförsamlingen. Bild: YLE/ Marcus Lillkvist elimförsamlingen

- Vi har en bil som vi kör runt med och samlar in maten. Det blir ungefär 800 kilometer per vecka.

Under tillställningen kommer publiken också att få ta del av information om matthjälpen. Före själva konserten hålls en andakt på svenska och efter Viktor Klimenkos uppträdande hålls en andakt på finska.

Behovet ökar

Mathjälp Vasa har nu verkat i dryga två år och behovet av hjälpen blir allt större. Det senaste året har det vuxit med en femtedel.

I nuläget är det ungefär 500 personer per vecka som står i kö vid utdelningstillfällena i Vasa och Korsholm. Åsviks förhoppning är att föreningen på sikt ska bli totalt onödig.

- Men då krävs det nog att Finland ändrar riktning, vad det gäller klyftorna mellan rika och fattiga.

Även församlingen märker av att hjälpbehovet växer. Folk har det knapert, ekonomin är inte så lätt att få att gå ihop.

- Inom diakoniarbetet finns det olika bidrag som vi försöker underlätta läget med, till exempel att folk inte ska bli vräkta, säger kaplan Anders Lundström.

Hoppas maten räcker till

Tills vidare har mathjälpen haft tillräckligt att dela ut, så att alla som har kommit till utdelningsställena har fått nånting. Åsvik är hoppfull om att maten också framöver ska räcka till.

- Från industrin har vi fått en hel del torrvaror. Vid årsskiftet fick vi 14 000 paket med olika havregryn, -flingor och fyrkornsflingor. Nu börjar de ändå vara slut.

Fiskarin koulu.
Fiskarin koulu. Bild: yle/Petra Thilman potatis och sås,Raseborg

Mathjälpen får också bidrag från affärer och primärproducenter. Några av regionens bagerier är också ständiga bidragsgivare.

Från butikerna tar man emot sådant som bäst före-datumet går ut på. Livsmedelsverket Evira tillåter numera att sådan mat delas ut, i stället för att kasseras.

- Köttprodukter som sista försäljningsdagen går ut på måste vara djupfrysta då vi delar ut dem, säger John Åsvik.

Skolmat tas till vara

Sedan två veckor tillbaka har Mathjälp Vasa också börjat ta tillvara överbliven mat från skolkök. Där samarbetar man med Vaasan lukio och Vasa gymnasium.

- Maten förpackas i portionsförpackningar och kyls ner enligt Eviras krav. Det här är nytt och vi får se vart det leder, säger Åsvik.

Verksamheten i Vasa mathjälp sköts helt med 170 frivilligarbetares krafter. Hittills har arbetskraften räckt till, men fler är välkomna med.

- Vi får aldrig för många frivilliga, välkommen med i vårt gäng, säger John Åsvik.

Det finns ingen typisk mathjälpskund

Största delen av de som får hjälp av Mathjälp Vasa är personer som har en låg pension och såna som har hamnat "på sidan om" på grund av arbetslöshet eller sjukdom.

- Där är äldre personer, medelårders, unga föräldrar - hela skalan!

Det sociala umgänge som besökarna får då de besöker mathjälpen är också viktig. Personerna umgås och pratar sinsemellan i kön.

- Vi har ju tagit en sån linje att folk kommer till vår utdelning. Vi för inte hem varor, för vi har inte kapacitet till det.