Hoppa till huvudinnehåll

Arbetet med att bygga slakteriet i Västankvarn inleds

En tomt med en massa träd i Västankvarn i Ingåd är det ska byggas ett slakteri.
Här ska slakteriet i Västankvarn byggas, en bit från gårdens ladugårdar. En tomt med en massa träd i Västankvarn i Ingåd är det ska byggas ett slakteri. Bild: Christoffer Westerlund / Yle slakteri meatgard

Om ett år beräknas det nya slakteriet i Västankvarn i Ingå vara i gång. Inom två veckor börjar mark röjas för anläggningen.

Det var för ungefär fyra år sedan som köttproducenterna började diskutera möjligheten att bygga ett eget slakteri.

Till en början engagerade aktiebolaget Meatgard Ab sex köttproducenter i Västnyland och Åboland.

I dag är 20 köttproducenter med och det kan bli ännu fler.

I förgrunden Västankvarn gård gamla ladugprd, i mitten den som byggdes 1997 och längst bort syns nybygget.
Det nya slakteriet skulle byggas intill ladugårdarna på Västankvarn gård, men man har nu hittat en ny plats i närheten. I förgrunden Västankvarn gård gamla ladugprd, i mitten den som byggdes 1997 och längst bort syns nybygget. Bild: Yle/Marica Hildén ladugårdar

Den ursprungliga planen var att slakteriet skulle byggas i anslutning till den befintliga ladugården på Västankvarn gård.

- Nu är det helt åtskilt och på en ny tomt, en bit västerut från gårdscentrum, säger Raija Rehnberg som är vd för Meatgard.

Modulerna kommer färdigt utrustade med alla maskiner.

Raija Rehnberg gjorde förundersökningen för slakteriet för ett år sedan.

Hon redde ut ekonomi och lönsamhet, var i kontakt med Nylands närings-, trafik- och miljöcentral, skötte byggplanering och byråkrati och allt som ligger som grund för det nya slakteriet.

Röjning och schaktning

Under den närmaste tiden utförs röjnings- och schaktningsarbeten på tomten som är 6 000 kvadratmeter stor

Slakterianläggningen på ungefär 500 kvadratmeter beställdes i somras.

Den tillverkas av företaget Kometos i Kauhajoki och levereras i mars.

Raija Rehnberg är vd för Meatgard som bygger slakteri i Västankvarn i Ingå.
Raija Rehnberg, vd för Meatgard. Raija Rehnberg är vd för Meatgard som bygger slakteri i Västankvarn i Ingå. Bild: Christoffer Westerlund / Yle slakteri meatgard

Slakteriet levereras närmast komplett i moduler, det är bara fundamenten och taket som byggs på platsen.

Modulerna kommer färdigt utrustade med alla maskiner.

Anläggningen består av slakteri, styckningslinje samt kyl- och frysrum. Den här delen av slakteriet ska vara färdigt i slutet av juni.

Får i en hage
Slakteriet tar emot bland annat får. Får i en hage Bild: Yle/Fredrika Sundén fsbilder,får

Slakteriet kommer att ha samma färger som en stor del av Västankvarn gårds andra byggnader: vita väggar med röda knutar.

Slakteriet tar emot nöt, häst, får, grisar och vilt.

Provkörs under sommaren

I anslutning till slakteriet planeras också en mottagningsladugård för slaktdjuren. Den ska stå klar i april eller maj och är cirka 90 kvadratmeter stor.

Slakteriet ska provköras under sommaren så att verksamheten kan inledas i september 2018.

Kapacitet för 10 + 40

Slakteriet har kapacitet för 8-10 nötdjur och 35-40 lamm per dag.

I slakteriet finns möjlighet att hängmöra köttet både i kyl och i vakuum.

Slakteriet kostar 1,5 miljoner euro.

Det finansieras med en aktieemission, med hjälp av köttproducenterna och med lån och investeringsstöd.

Personal som kan slakta behövs

Slakteriet kommer att sysselsätta 2-4 personer. I framtiden hoppas Raija Rehnberg att man också kan syssla med förädling av produkterna.

- Det kan vara frågan om korvtillverkning, kanske rökning av kött. Men först ska vi få slakteriet samt logistiken mellan producenten och konsumenten att fungera.

En tomt med en massa träd i Västankvarn i Ingåd är det ska byggas ett slakteri.
Tomten består just nu av en massa träd. En tomt med en massa träd i Västankvarn i Ingåd är det ska byggas ett slakteri. Bild: Marica Hildén / Yle slakteri meatgard

Raija Rehnberg anser att det behövs ett slakteri i Västankvarn.

- Det finns många köttproducenter i Åboland och Nyland. Det betyder att levande djur körs långt för att slaktas. Sedan körs köttet vidare för att styckas. Här får man allt under samma tak.

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland