Hoppa till huvudinnehåll

Med GPS-mottagaren in i den österbottniska medeltiden

gps
gps Bild: Yle

I Österbotten pågår som bäst projektet "Medeltid i samtid" som lyfter fram landskapets historia från 1300-1600-talet. En del av projektet är geocachar som har gömts ute i den österbottniska terrängen.

- Vi vill slå ett slag för den äldre historien i landskapet, säger projektplanerare Heidi Hummelstedt.

Då det gäller medeltiden så finns den risken att man fastnar i den spännande bild som dokumentärer och dramaserier målar upp: riddare, tornerspel, skramlande rustningar och så vidare.

- Det finns ju också, men kanske inte på våra breddgrader. Här har ändå funnits sjörövare som har seglat i våra vatten och huserat på Korsholms slott.

Det finns också många nedtecknade sägner som har sina rötter ända tillbaka i 1300-talet. Arkiven innehåller också många dokument från den tiden som vi kan läsa och lära oss av i dag.

Sådana här historier ligger som grund för de geocachar som nu har gömts i terrängen och som väntar på att bli upptäckta.

Lärorikt arbete

Johan och Valter Lax är ivriga geocachare från Maxmo. De har sysslat med hobbyn sedan år 2014.

- Geocaching går ut på att man letar efter gömda föremål med hjälp av koordinater och ledtrådar, förklarar Johan.

Det är Johan och Valter som har haft uppdraget att skapa cacharna, baserat på ett urval historier. Sen fick de bestämma hurudana cachar de ville bygga.

Valter säger att han före projektets start inte kände till särskilt mycket om medeltiden. Att ha det här som sommarjobb har varit lärorikt.

Johan och Valter har inte valt de mest självklara platserna för geocacharna. I stället har man valt mer "exotiska" platser och såna som folk kan lära sig nya saker av.

En geocache i Oravais
Geocachen Radbandsstenen En geocache i Oravais geocaching,Oravais

- Ett exempel är en gravsten på gravgården i Oravais, den så kallade "radbandsstenen". Vid den lär man på katolska tiden ha träffats för att hålla gudstjänst.

Enligt vissa källor är stenen den äldsta gudstjänstplatsen i Österbotten - något som väldigt få känner till.

Koordinaterna till geocacharna är postade på webbplatsen Geocaching.com. Där finns också bilder och texter som beskriver platserna. (Här kan du läsa texten om radbandsstenen!)

Hittills har sex cachar gömts i terrängen, från Vasa och norrut mot Karleby. Ytterligare sju ska sättas ut i riktning söderut, ända till Sideby.

Läs mera:

Geocaching kul hobby för hela familjen

Vem gillar inte att gå på skattjakt? Vill man hitta en hobby som förenar hela familjen kan geocaching vara ett roligt alternativ. Allt som behövs är en gps och den är oftast inbyggd i dagens mobiler.

Läs också