Hoppa till huvudinnehåll

ÖT: Umeå fyller på drogförråden i Vasa och Jakobstad

Narkotikahund går runt bland väskor och passagerare i Åbo hamnterminal.
Narkotikahund går runt bland väskor och passagerare i Åbo hamnterminal. Bild: Yle/Linus Hoffman narkotika,narkotika -- smuggling,smuggling,Tullen,Åbo hamn,narkotikahundar,tullhund

Österbotten förses med droger från Sverige via Vasa, uppger en ex-missbrukare i Jakobstad som intervjuats av Österbottens Tidning.

ÖT skriver att drogerna kommer till Jakobstad och Vasa med färjan från Umeå. Tidningen baserar sina uppgifter på en intervju med en numera drogfri tidigare missbrukare.

Kvinnan som uppges vara under 30 år gammal säger att hon inledde sitt drogberoende liv med cannabis som 16-åring och att hon satt fast i drogträsket i fyra års tid.

Enligt kvinnan får man tag på alla droger utom heroin i Jakobstad. Heroin anses för farligt och dyrt. Cannabis är vanligast.

"Polisen plockar bara in smålangarna"

Enligt henne finns det i Jakobstad tre större knarklangare - litet äldre män - som sedan har ett tiotal yngre underhuggare som sköter gatuhandeln.

I Vasa är de stora aktörerna tio till antalet, enligt kvinnan.

Alla de i organisationens topp lever enligt intervjuobjektet gott på sina förtjänster från droghandeln.

Kvinnan kritiserar polisen för att inte koncentrera sig på de stora aktörerna utan bara plocka in smålangarna, av vilka de flesta är 17-20-åriga ungdomar.

Att drogerna har fått starkt fotfäste i just Jakobstad och Vasa beror enligt henne på att polisen fumlar, att religionen spelar en stor roll i regionen och på att det finns pengar.

Polischef Risto Lammi vid Österbottens polisinrättning vill inte kommentera Österbottens Tidnings uppgifter innan han satt sig in i ärendet med sina kolleger på måndag.