Hoppa till huvudinnehåll

Parlamentsvalet i Österrike väntas förskjuta tyngdpunkten kraftigt högerut

Sebastian Kurz
Mycket i Österrike kretsar i dessa dagar kring Sebastian Kurz som vill skärpa flyktingpolitiken betydligt och skära ner socialbidragen för asylsökande och EU-medborgare. Sebastian Kurz Bild: AFP / Lehtikuva Österrike,parlamentsval,Sebastian Kurz

Österrikarna väljer på söndag ett nytt parlament. Flyktingar och migration har varit det totalt dominerande temat under valkampanjen. Valet kommer högst sannolikt att skjuta den politiska tyngdpunkten långt åt höger.

Ballonger, bläckpennor och broschyrer. I det konservativa folkpartiets valreklam och hela valkampanj står en person i centrum: Den 31-årige utrikesministern Sebastian Kurz.

Partiet går till val med en lista som bär toppkandidatens namn "Liste Sebastian Kurz – die neue Volkspartei (ÖVP)".

Det är en satsning som verkar bära frukt. Efter att det i maj blev klart att Kurz tar över partiledarskapet har folkpartiet gått förbi det högerpopulistiska frihetspartiet i opinionsmätningarna.

Den 31-årige Sebastian Kurz har ljudligt kritiserat Tysklands förbundskansler Angela Merkel för hennes flyktingpolitik

Med Kurz ser Österrike nu ut att få sin yngsta förbundskansler någonsin.

– Jag tycker att han har en stark utstrålning och han har redan många gånger bevisat vad han går för. Kurz är respekterad bland österrikarna och också därför kretsar mycket kring honom som person, säger ÖVP:s kandidat Elisabeth von Pföstl.

Sedan valet år 2013 har Kurz varit Österrikes utrikesminister och i EU-sammanhang har han bland annat ljudligt kritiserat Tysklands förbundskansler Angela Merkel för hennes flyktingpolitik.

Förtida val

Egentligen skulle Österrike ha valt ett nytt parlament först om ett år, men de ständiga striderna inom regeringskoalitionen mellan socialdemokraterna och folkpartiet ledde till slut till förtida val.

Valkampanjen har kretsat kring flyktingar. Här en kampanj mot FPÖ-chefen Heinz-Christian Strache.
Valkampanjen har kretsat kring flyktingar. Här en kampanj mot FPÖ-chefen Heinz-Christian Strache. Valkampanjen har kretsat kring flyktingar. Här en kampanj mot FPÖ-chefen Heinz-Christian Strache. Bild: Yle / Johnny Sjöblom Österrike,parlamentsval,Heinz-Christian Strache

Länge såg det ut som om det högerpopulistiska österrikiska frihetspartiet FPÖ under ordföranden Heinz-Christian Strache kunde dra nytta av den ständiga osämjan inom regeringen och bli valets stora segrare.

Efter att Kurz valdes till partiledare och inledde sin kampanj har FPÖ ändå tappat terräng och man kämpar nu jämsides med socialdemokraterna om andra plats.

Bägge partier har i de senaste mätningarna ett stöd på omkring 25 procent, medan ÖVP ligger på omkring 33 procent.

– Som de flesta andra är jag övertygad om att folkpartiet och Kurz kommer att vinna valet, säger Markus Grill som jag träffar i centrum av Wien.

– Österrike kommer att ta ett stort steg åt höger. Valrörelsen har bara handlat om flyktingar och migration, trots att det också skulle finnas andra problem att lösa, säger Robert Eigner.

Stjäl av högerpopulisterna

Att Kurz och hans folkparti ser ut att ta hem valet hänger dels på Kurz som person, men dels också på de frågor han lyfter fram.

Under valkampanjen har det i mycket stor utsträckning handlat om migration, flyktingar och integration.

Kurz planerar att skära ner socialbidragen för asylsökande och EU-medborgare

I sina tal lyfter Kurz gärna fram sin kritik mot Merkel och påminner österrikarna om att folkpartiet spelade en avgörande roll när det gällde att täppa till flyktrutten genom Balkanländerna.

Enligt Kurz har Österrike dessutom folkpartiet att tacka för att man nu har en årlig övre gräns för hur många flyktingar landet tar emot.

I framtiden planerar han att skära ner socialbidragen för asylsökande och EU-medborgare.

– Det stora problemet är att Kurz försöker köra förbi högerpopulisterna ännu längre ut till höger. Han är något av en ulv i fårakläder, säger den socialdemokratiske kandidaten Martin Müllauer som delar ut flygblad vid Schottenplatz i Wien.

– Kurz har visat sig synnerligen kompetent när det gäller att ta kontroll över de frågor som tidigare har varit det högerradikala FPÖ:s trumfkort, det vill säga främst migrationsfrågorna, säger Carolina Plescia som är statsvetare vid universitetet i Wien.

– Han har dessutom kunnat dra stor nytta av sin synliga roll som utrikesminister.

Parlamentsval i Österrike
Socialdemokraterna är indragna i en skandaler Parlamentsval i Österrike Bild: Yle / Johnny Sjöblom Österrike,parlamentsval,Socialdemokraterna (SPD)

Socialdemokraterna är insyltade i en smutskastningskampanj

Att de genom åren starka österrikiska socialdemokraterna åtminstone enligt opinionsmätningarna inte ser ut att ha någon chans att ta hem valet har man egna fatala missar att tacka för.

Att valet ser ut att avgöras mellan de två stora högerpartierna hänger nämligen ihop med en smutskastningskampanj som SPÖ är insyltat i.

Under sommaren greps den av socialdemokraterna anställda politiska rådgivaren Tal Silberstein, misstänkt för penningtvätt.

Senare framkom att Silberstein hade upprättat två Facebook konton där man försökte väcka misstro mot folkpartisten Kurz.

De nu stängda kontona var menade att stärka bilden av Kurz som rasist och antisemit.

Socialdemokraterna och förbundskansler Christian Kern har på allt sätt försökt ta avstånd från smutskastningen, men den har i alla fall satt sin prägel på hela valkampanjen.

Samtidigt har man ändå beskyllt folkpartisterna för att i samråd med vissa medier läcka ut så mycket information i fallet som möjligt för att ytterligare försvaga socialdemokraterna.

– Smutskastning i sig är inget nytt och sällsynt inom österrikisk politik. Nytt är däremot att social demokraterna har tagit in kontroversiella utländska figurer i österrikisk politik, säger Carolina Plescia.

Högerpopulister i regeringen?

Att Österrike i morgon går till val beror alltså på det synnerligen komplicerade förhållandet mellan socialdemokraterna och folkpartiet.

Osämjan mellan socialdemokraterna och folkpartiet ledde till förtida val i Österrike
Osämjan mellan socialdemokraterna och folkpartiet ledde till förtida val i Österrike Osämjan mellan socialdemokraterna och folkpartiet ledde till förtida val i Österrike Bild: Yle / Johnny Sjöblom Österrike,parlamentsval

På grund av smutskastningskampanjerna partierna emellan är det ofta prövade regeringsalternativet för tillfället så gott som säkert uteslutet.

Det mest sannolika alternativet är därför nu en höger-höger-regering med folkpartiet och högerpopulisterna.

Elisabeth von Pföstl
Elisabeth von Pföstl Elisabeth von Pföstl Bild: Yle / Johnny Sjöblom Österrike,parlamentsval,Elisabeth von Pföstl

– Som utrikesminister har Sebastian Kurz visat att han står bakom Europa. I en framtida koalition måste alla binda sig till att bevara och stärka Europa. Det är mycket viktigt, säger ÖVP-kandidaten Elisabeth von Pföstl.

De första prognoserna gällande valresultatet väntas efter att vallokalerna stänger klockan 18 finsk tid.

I Innsbruck folkomröstar man samtidigt kring frågan om staden ska ansöka om vinter-OS år 2026.

Wien
I Wien får man njuta av somrigt höstväder under veckoslutet Wien Bild: Yle / Johnny Sjöblom Österrike,parlamentsval,Wien