Hoppa till huvudinnehåll

Sami Jauhojärvi i tv-program: Funderade på självmord efter läkemedelsbyte

Sami Jauhojärvi på presskonferens.
Sami Jauhojärvi avslutade sin långa och framgångsrika karriär i våras. Sami Jauhojärvi på presskonferens. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Sami Jauhojärvi

I februari år 2014 tog Sami Jauhojärvi OS-guld i lagsprint. Några månader senare övervägde han självmord. Det var ett byte av astmamedicin som orsakade de mörka tankarna, säger Jauhojärvi till Iltalehti.

Jauhojärvi berättar om den mörka tiden i tv-programmet ”Mestareiden mestari”, som sänds på söndag på MTV3. Jauhojärvi har bekräftat saken för Iltalehti.

OS-guldmedaljören berättar att han bytte astmamedicin hösten 2014. Den nya medicinens bieffekter var drastiska. Jauhojärvis personlighet förändrades och dystra tankar började krypa in i sinnet.

– Om jag och frun inte hade diskuterat hur fegt det är att begå självmord hade jag kanske tryckt iväg ett skott då jag gick i skogen, säger Jauhojärvi i programmet.

Lyckligtvis var det bara ett enskilt läkemedel som orsakade de mörka tankarna.

Slutade snabbt använda läkemedlet

Jauhojärvi säger att han inte brottades med några specifika problem vid tidpunkten – det var astmamedicinen som orsakade de destruktiva tankarna.

Två dagar efter självmordstankarna bytte Jauhojärvi tillbaka till den gamla astmamedicinen. Det gjorde susen för sinnesstämningen.

– Lyckligtvis var det bara ett enskilt läkemedel som orsakade de mörka tankarna, säger Jauhojärvi till Iltalehti.

Jauhojärvi och Niskanen med OS-guldmedaljer runt halsen.
OS-guldet år 2014 i lagsprint med Iivo Niskanen var höjdpunkten i Jauhojärvis karriär. Jauhojärvi och Niskanen med OS-guldmedaljer runt halsen. Bild: EPA/HANNIBAL HANSCHKE os i sotji

Jauhojärvi avslutade sin karriär i våras och säger sig må bra. Förutom OS-guldet tog ”Musti” tre VM-brons under karriären – två i Liberec år 2009 och ett i Lahtis år 2017.

Läs också