Hoppa till huvudinnehåll

SFP:s Mikaela Nylander befarar ökad ojämlikhet bland barn

Mikaela Nylander
Mikaela Nylander Bild: Yle/Fredrika Sundén Mikaela Nylander,Svenska folkpartiet i Finland,Kommunalvalet 2017

Riksdagsledamoten Mikaela Nylander (SFP) varnar för ökad ojämlikhet bland barnen då kommunerna i år fått rätt att begränsa rätten till dagvård och förstora barngrupperna.

Nylander påpekar att det är en god investering att satsa på en kvalitativ småbarnspedagogik och att alla barn borde få samma möjligheter till kvalitativ fostran.

- Forskning visar entydigt att en god småbarnspedagogik har positiva effekter på skolframgången långt upp i tonåren. Därför är det viktigt att kommunerna inte tillåter försämrade förutsättningar för en god småbarnspedagogik, säger hon i ett pressmeddelande.

Kommunerna fick i år möjlighet att förstora grupperna för barn över tre år och att begränsa rätten till subjektiv dagvård.

- Det är viktigt att de kommuner som inte godkänt försämringarna håller fast vid detta också i framtiden. Och att kommuner som tillåtit dessa försämringar omprövar sitt beslut, säger Nylander.

Arbetet med nästa års budget pågår just nu i kommunerna.

Nylander talade på lördagen på Sydkustens landskapsförbunds seminarium om föräldrars delaktighet inom småbarnspedagogiken.

(Källa: FNB)