Hoppa till huvudinnehåll

Tidpunkten för Sandells comeback oklar – återhämtningstakten ett mysterium

Marcus Sandell i Val D'Isere i december 2016.
Marcus Sandell har inte tävlat sedan december 2016. Marcus Sandell i Val D'Isere i december 2016. Bild: EPA/All Over Press Marcus Sandell

Att jag nu som 80-procentig skulle ställa upp i Sölden och göra någonting för att riskera de kommande åren skulle vara alldeles otroligt dumt, så det kommer jag inte att göra, säger Marcus Sandell inför den alpina världscupsäsongen.

Säsongens första världscuptävling i storslalom avgörs om två veckor i Sölden. Stora framsteg i rehabiliteringen krävs för att Marcus Sandell ska starta i den tävlingen.

Sandells rygg och höft opererades i början av året.

Marcus Sandells tillvaro har blivit lättare efter rygg- och höftoperationerna.
Marcus Sandells tillvaro har blivit lättare efter rygg- och höftoperationerna. Marcus Sandells tillvaro har blivit lättare efter rygg- och höftoperationerna. Bild: Lehtikuva Marcus Sandell

– Ryggen har blivit gradvis bättre. Nu är det ganska små framsteg jämfört med våren. Det kräver mera tålamod, berättar Sandell när Yle Sporten träffar honom i Helsingfors.

– Det att jag har kunnat åka mer effektivt och sätta mer press i svängarna är bra steg framåt varje dag. Jag hamnar ändå ta dagarna som de kommer och vara ärlig mot mig själv om hur mycket jag kan göra från dag till dag.

Efter Sölden går följande världscuptävling i storslalom först i början av december i Beaver Creek. Utan större bakslag i rehabiliteringen torde Sandell vara i tävlingsform då.

– Jag tror det. Jag började åka i början av september och då åkte jag på riktigt jättelugnt. Nu en och en halv månad senare kunde jag ändå åka i någorlunda svåra förhållanden. Om den takten fortsätter så då hoppas jag kan vara med i början av december.

Medverkan i OS i fara

Sandell har bestämt sig för att inte göra förhastade beslut gällande comebacken. 30-åringen är inställd på att ännu få njuta av några framgångsrika år i världscupen – men OS i februari finns trots allt i tankarna.

– Med tanke på OS skulle det vara mycket viktigt att jag skulle börja då (i Beaver Creek den tredje december) – eller med tanke på hela den här storslalomsäsongen för vi har tre stycken storslalomtävlingar i december.

– Om jag inte är med då så hamnar jag helt enkelt fokusera sedan på nästa säsong.

Marcus Sandell tittar ut över Esbo från restaurans Haikaranpesäs  utsiktsterrass.
Marcus Sandells år har går ut på rehabilitering efter operationerna. Marcus Sandell tittar ut över Esbo från restaurans Haikaranpesäs utsiktsterrass. Marcus Sandell,Världsmästerskapen i alpin skidsport,Världsmästerskapen i alpin skidsport 2017,Internationella Skidförbundet,Grankulla IFK,ski sport finland

Att ha tålamod i slutskedet av rehabiliteringen kräver mental styrka – framför allt då ivern över en ny tävlingssäsong sprider sig bland åkarna.

– Det är tufft, men jag vet också hurudant livet var då när man inte kände sig så värst bra på skidorna och hamnade dagligen kämpa för att komma till den nivån att man skulle kunna prestera. Jag vill inte tillbaka till det, så det är inte så värst svårt att motivera mig till att ta det lugnt.

– I och för sig, när jag är i Sölden och ser alla tävlingskompisar och börjar få feeling av tävlingsbacken och stämningen så är det säkert svårare att hålla sig lugn.

Kan inte satsa för fullt i backen

Sandell är vältränad efter en lång rehabiliteringsperiod. Muskelstyrkan är på en god nivå. Det är andra detaljer som hindrar honom från att kunna åka för fullt i tävlingsbackar.

– Där är mycket ärrvävnad fortfarande och rörlighetsrestriktioner. Det här området (i ryggen) ska mjukna upp.

– Jag har fortfarande problem med att sätta hundra procent tryck på ena benet och kunna ta emot alla smällar och ojämnheter som kommer i ytan. Förrän det fungerar har jag inte någon chans att göra bra ifrån mig i världscupen.

Allt sämre startnummer

Förutsatt att Sandell gör sin comeback under säsongen 2017-2018 kommer han att ha startnummer 29 på bröstet. Då han avslutade förra säsongen på hälft var han rankad på 19:e plats.

– Om jag inte startar överhuvudtaget den här säsongen straffas jag med 14 placeringar till, vilket betyder att jag hamnar utanför topp-30. Då blir det en större utmaning.

Marcus Sandell i Val D'Isere i december 2016.
Marcus Sandell tävlade i världscupen senast i december i fjol. Marcus Sandell i Val D'Isere i december 2016. Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press Marcus Sandell

– Systemet är egentligen ganska brutalt. Åkare som har varit topp-15 i tio år har några lite sämre tävlingar och plötsligt är man nära att vara ute ur hela spelet. Det är tufft, men det är som det är.

Skonsammare skidor

Reglerna beträffande storslalomskidorna har ändrats igen till den här säsongen. De nya skidorna är lättare att bemästra än skidorna som man tävlade med under de tre senaste säsongerna.

– Med tanke på ryggen är de nya skidorna lättare. De är mindre påfrestande för kroppen och för ryggen.

Trots det här är Sandell inte enbart nöjd över den nya regelförändringen.

– Jag måste säga att jag kanske hade en teknisk fördel tidigare med de svårare skidorna. Nu när skidorna gör en större del av jobbet kan du lite fuska med tekniken. Tävlingarna kommer att vara en aning jämnare, tror jag.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport