Hoppa till huvudinnehåll

60 år sedan IF Drotts historiska cupseger: "Jag tror vi lyfte pokalen, men inte något annat"

Stig Hagberg
Stig Hagberg Bild: Nathalie Lindvall if drott

Det är snart 60 år sedan IF Drott från Jakobstad skrällde på Olympiastadion i Helsingfors och vann finska cupen i fotboll. Stig Hagberg var en av spelarna i det historiska laget.

27 oktober 1957. IF Drott från Jakobstad spelar mot KPT från Kuopio i finska cupen på Olympiastadion i Helsingfors framför 3907 ögonpar. Ställningen är 1-1 och det spelas förlängning då Stig Hagberg får bollen.

- Jag var på väg ensam igenom och så fällde de mig bakifrån. Vi fick straff och så slog Jokinen in den och så vann vi 2-1, minns den idag 86-årige Hagberg.

På vägen till finalen hade IF Drott slagit ut de regerande ligamästarna HPS från Helsingfors. Jakobstadslaget spelade själva i den näst högsta serien i Finland.

Man gick nog bara till mitten av planen och så ställde man sig i led då de skulle dela ut pokalerna. Inte var det något mera än det.― Stig Hagberg

Trots att cupen på den tiden kanske hade en större status än i dag och betydde mycket för spelarna, så var det inte mycket pompa och ståt efter matchen.

- Man gick nog bara till mitten av planen och så ställde man sig i led då de skulle dela ut pokalerna. Inte var det något mera än det, säger Hagberg.

Inga galna segerfester, inga kyssar på pokalen, inga supportrar som invaderade planen.

- Jag tror vi lyfte pokalen, men inte något annat.

Segerpokalen i Finlands cup i fotboll.
Pokalen i finska cupen. Segerpokalen i Finlands cup i fotboll. Bild: Yle finlands cup i fotboll

Inte var det många som lyfte på ögonbrynen hemma i Jakobstad heller.

- Vi kom hem med tåget och jag steg av ensam i Bennäs och resten fortsatte till Jakobstad. Men inte var där något folk som tog emot dem.

Satte grunden för fotbollskulturen

Men om det inte vore för Stig Hagberg och de övriga spelarna i laget, skulle fotbollskulturen i Jakobstadsregionen se annorlunda ut. Det anser i alla fall före detta styrelseordförande i Jaro, Jan-Eric Holmberg.

- Det som de här killarna gjorde på 1940- och 1950-talet satte grunden för fotbollskulturen. Det här gjorde att intresset för fotbollen i nejden förstärktes.

Då Jaro sedan spelade cupfinal 35 år senare var intresset för finalen något helt annat.

- Det var sex tågvagnar och tio bussar som åkte ner till cupfinalen. Jakobstadspubliken var till sin fördel och de kallades i tidningarna för finska roliganer.

Jan- Eric och Stig
Jan-Eric Holmberg och Stig Hagberg. Jan- Eric och Stig Bild: Nathalie Lindvall if drott

Men det gick inte vägen för Jaro som förlorade finalen mot Mypa med 2-0. Ingen skam i det med tanke på att namn som Jari Litmanen och Sami Hyypiä hittades i motståndarlagets laguppställning.

- Det var en ära att vara i final, men så långt orkade vi inte som Drott 1957. Det var definitivt en höjdpunkt för oss och vi var ett relativt nytt lag i ligan då. Att komma till cupfinal var stort för oss, konstaterar Holmberg.

Helsingfors olympiastadion med det 72 meter höga tornet till vänster.
Olympiastadion i Helsingfors. Helsingfors olympiastadion med det 72 meter höga tornet till vänster. Bild: Yle/Saimy Swärd utmanad

Om det var skillnad i publikintresset så var det också skillnad i prispengarna. Jaro fick 50 000 mark för att de förlorade cupfinalen.

- Om man jämför det med vad de här killarna fick, så kan man nog tolka det som att det har ändrat en hel del, säger Holmberg.

Vad fick då IF Drott efter cuptriumfen 1957?

- Vi fick hundra mark så att vi kunde gå och äta, säger Hagberg.

Ingen cupanda mera

Holmberg som själv suttit i Bollförbundets styrelse riktar hård kritik mot dagens fotbollschefer.

- Jag tycker man har tagit livet av cupandan. Sockret har ju varit att en liten klubb kunde få ett storlag emot sig och fick visa upp sig. Numera kommer storlagen med först i slutomgångarna. Jag skulle inte vilja kalla det ens cup mera.

I till exempel Norge är situationen en annan och 25 000 åskådare ser på cupfinalen årligen. Även i England har FA Cupen fortfarande en stark status.

- Där har man hållit i traditionerna att ett litet lag kan lottas mot ett starkt lag. Alltid har det kommit överraskningar, det lilla laget har kunnat slå storlaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten