Hoppa till huvudinnehåll

Den slutliga offensiven mot IS i Raqqa har inletts – en del IS-krigare har evakuerats

Medlemmar av SDF-milisen håller utkik vid den östra frontlinjen i Raqqa den 5 oktober 2017.
Medlemmar av SDF-milisen håller utkik vid den östra frontlinjen i Raqqa den 5 oktober 2017. Medlemmar av SDF-milisen håller utkik vid den östra frontlinjen i Raqqa den 5 oktober 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Ar-Raqqah,Syriska demokratiska styrkorna

Den slutliga offensiven mot IS har inletts i den enklav i Raqqa som ännu kontrolleras av terrorgruppen. En del IS-krigare tilläts lämna IS självutnämnda huvudstad Raqqa i natt.

Operationen som började på söndagen "kommer att fortsätta tills hela staden är tömd på terrorister som vägrat att kapitulera", sade SDF-talesmannen Jihan Sheikh Ahmed till nyhetsbyrån AFP.

Den USA-stödda kurdisk-arabiska alliansen SDF fortsätter alltså att strida mot de IS-krigare som finns kvar i Raqqa. SDF kontrollerar redan ungefär 90 procent av staden.

En del IS-krigare tilläts lämna terrorgruppen IS självutnämnda huvudstad Raqqa i natt. Det är oklart hur många IS-krigare som finns kvar i staden för slutstriden.

- Förra natten lämnade den sista gruppen krigare (som gått med på att evakueras) staden, sade en annan SDF-talesman, Mustafa Bali till nyhetsbyrån Reuters.

Hustrun till en misstänkt IS-krigare håller sitt barn efter att hon flytt centrum av Raqqa. Bilden är tagen den 8 oktober, då hon väntar på att bli förhörd av SDF.
Hustrun till en misstänkt IS-krigare håller sitt barn efter att hon flytt centrum av Raqqa. Bilden är tagen den 8 oktober, då hon väntar på att bli förhörd av SDF. Hustrun till en misstänkt IS-krigare håller sitt barn efter att hon flytt centrum av Raqqa. Bilden är tagen den 8 oktober, då hon väntar på att bli förhörd av SDF. Bild: AFP / Lehtikuva Ar-Raqqah,Islamiska staten (IS)

Enligt Bali tilläts de lämna staden tillsammans med en grupp civila som mänskliga sköldar.

Bali sade att inga utländska IS-krigare omfattades av evakueringen, utan att de alla var syriska IS-anhängare.

Omar Alloush, en lokal ledare i Raqqa, sade däremot att några utländska IS-krigare också ingick i den grupp som lämnat staden.

400 civila agerar som mänskliga sköldar?

Varken Alloush eller Bali har uppgett hur många IS-krigare som har evakuerats eller hur många som uppskattas vara kvar i Raqqa.

På lördagen sade Alloush att jihadisterna skulle få ta med sig ungefär 400 civila som mänskliga sköldar.

Evakueringen skedde efter en överenskommelse mellan IS och SDF som hade medlats fram av lokala sunniarabiska klanledare som har kontakter både inom IS och SDF.

Civila invånare som flydde centrum av Raqqa den 12 oktober 2017.
Civila invånare som flydde centrum av Raqqa den 12 oktober 2017. Civila invånare som flydde centrum av Raqqa den 12 oktober 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Ar-Raqqah

Enligt Bali vägrade IS-krigarna att följa överenskommelsen och släppa de civila efter att de lämnat staden.

De vill ha dem med sig för att säkra sin passage fram till sin tillflyktsort.

Det är oklart vart de är på väg, men troligen är de på väg till provinsen Deir el-Zor i östra Syrien där IS fortfarande kontrollerar områden.