Hoppa till huvudinnehåll

Högern segrade i österrikiskt val – hårdare tag mot invandring att vänta med 31-åriga Sebastian Kurz vid rodret

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz Sebastian Kurz Bild: AOP / EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA Sebastian Kurz,Österrike

Österrike går politiskt mot höger. Det konservativa folkpartiet ÖVP går mot seger i det österrikiska parlamentsvalet och kommer sannolikt att regera tillsammans med högerpopulisterna.

Österrikes nuvarande utrikesminister, den 31-åriga Sebastian Kurz, blir med största sannolikhet landets nya förbundskansler - den yngsta någonsin på posten.

Han kan härmed också bli EU:s yngsta regeringschef om han lyckas få bort socialdemokraten Christian Kern från posten som förbundskansler.

Kurz har redan utropat ÖVP till segrare i valet. Partiet ser ut att få över 31 procent av rösterna.

Både det socialdemokratiska partiet SPÖ och det högerpopulistiska och främlingsfientliga partiet FPÖ får omkring 26 procent av rösterna.

Sebastian Kurz och Susanne Thier.
Sebastian Kurz på väg till vallokalen med med flickvännen Susanne Thier. Sebastian Kurz och Susanne Thier. Bild: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ Österrike,Sebastian Kurz,Susanne Thier

Kurz vill minska på invandringen

I valkampanjen, som främst har kretsat kring flyktingar och migration, har Kurz valt att gå in för en linje som ska minska på invandringen till Österrike.

I Kurz planer ingår bland annat att skära ner på socialbidragen för flyktingar och EU-medborgare.

Kurz har varit utrikesminister sedan valet år 2013. I EU-sammanhang har han ljudligt kritiserat Tysklands förbundskansler Angela Merkel för hennes flyktingpolitik.

Kurz har också påmint österrikarna om att folkpartiet spelade en avgörande roll när det gällde att täppa till flyktrutten genom Balkanländerna.

Enligt Kurz har Österrike dessutom folkpartiet att tacka för att man nu har en årlig övre gräns för hur många flyktingar landet tar emot.

Kurz konservativa parti kommer sannolikt att regera med högerpopulisterna

Folkpartiets sannolika regeringspartner blir det högerpopulistiska frihetspartiet FPÖ som förespråkar en liknande flyktingpolitik som den som förs i Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien.

Heinz-Christian Strache, Christian Kern,  Sebastian Kurz
Heinz-Christian Strache (FPÖ), Christian Kern (SPÖ), Sebastian Kurz (ÖVP) Heinz-Christian Strache, Christian Kern, Sebastian Kurz Bild: EPA-EFE/All Over Press Heinz-Christian Strache,Christian Kern,Sebastian Kurz,Österrike

Såväl folkpartiet som frihetspartiet gör nu ett klart bättre resultat än i valet år 2013.

De gröna blev de stora förlorarna

Valets stora förlorare är de gröna, som möjligen inte ens klarar av röstspärren på fyra procent.

Att Österrike gick till förtida val hänger ihop med osämjan inom den nuvarande regeringskoalitionen mellan socialdemokraterna och folkpartiet.

Läs också