Hoppa till huvudinnehåll

Inga problem med privat postutdelare i Ingå skärgård

Skärgårdspostiljon Thomas Hansson levererar post till brygga i Barösund
I Ingå är det den privata företagaren Thomas Hansson som delar ut posten i skärgården. Skärgårdspostiljon Thomas Hansson levererar post till brygga i Barösund Bild: Yle/Maria Helsing thomas hansson

I Ingå skärgård sköter ett privat företag postutdelningen sedan cirka tio år tillbaka. Både kunderna ute på holmarna och utdelarna själva är nöjda med systemet.

Får du dagsposten och tidningen på samma gång? Då ska du i framtiden få posten levererad av ett privat företag, i stället för Postens egen postiljon.

Det här är ändå inget nytt system för skärgårdsborna i Barösund och dess omliggande öar i Ingå.

- Det fungerar alldeles ypperligt, konstaterar Gustaf Sundman som bor på Gåsö.

Sex dagar i veckan på sommaren

Sundmans post levereras av den privata företagaren Thomas Hansson. På sommaren ligger det något i brevlådan vid bryggan sex dagar i veckan. Mellan oktober och maj kommer posten fyra dagar i veckan.

Barösunds skärgård
I Ingå skärgård får invånarna post fyra eller sex dagar i veckan. Posten levereras på eftermiddagen. Barösunds skärgård Bild: YLE/ Maria Helsing sigurd westerberg

Hansson har delat ut post i Ingå skärgård sedan 2006. Då var han anställd av Posten men bara något år senare började han sköta uppgiften som privat företagare.

- Jobbet i skärgården är precis lika. Det enda är att jag själv måste leta efter semestervikarie, säger Thomas Hansson som använde sig av egna fordon även då han var anställd av Posten.

Postutdelaren: Bättre att ha eget företag

Hansson gillar bättre att sköta arbetet som privat företagare. Jobbet är friare och gör det möjligt för Hanssons sambo att ibland sköta utdelningen på fastlandet. Det hade inte gått an om han fortfarande varit anställd av Posten.

Om jag en gång sköter om skärgården så kan jag sköta fastlandet också.

I fjol tog Thomas Hansson över postutdelningen även på fastlandet i Barösundsområdet. Det har gått bra att kombinera. Han delar ut post och paket på fastlandet först och på eftermiddagen åker han ut i skärgården.

- Det var det jag ville från första början. Om jag en gång sköter om skärgården så kan jag sköta fastlandet också, säger han.

Uppemot 150 bryggor att besöka om somrarna

Visst är jobbet arbetsdrygt, speciellt på sommaren. Då ökar antalet bryggor från cirka 15 på vintern till att vara över 100. Som mest har Hansson haft 150 bryggor att besöka på en postrunda.

- På sommaren blev man färdig vid 8-9 på kvällen. Men när sommargästerna har åkt så är det lättare.

Skärgårdsbo: Ingen försämring alls

Anders Lundström bor på Älgsjölandet och har gjort det i hela sitt liv. Han minns också tiden då det var Postens utdelare som kom med posten.

- Båda systemen funkade. Det har inte blivit någon försämring, säger han.

På närliggande Gåsö är Gustaf Sundman nöjd med postservicen. Han säger att postförare Hansson också är hjälpsam och kan till exempel erbjuda en extra skjuts till fastlandet om det skulle behövas.

Gustaf Sundman
Gustaf Sundman tycker postgången i Ingå skärgård fungerar ypperligt. Gustaf Sundman Bild: Privat k3

Förr när postföraren var anställd av Posten hade han mera tid att prata vid bryggan. Men det är den enda skillnaden, enligt Sundman.

- Det har inte varit någon försämring när det blivit en privatföretagare som sköter posten. Huvudsaken är att posten kommer.

Sundman anser att det är ett större problem att postgången i den yttersta skärgården kan försämras avsevärt nästa år. Då gör den nya postlagen det möjligt för Posten att bara dela ut post en gång i veckan i vissa delar av skärgården och ödemarken i Lappland.

Servicen kan bli bättre med privata företag

I Åbolands skärgård är en del skärgårdsbor oroade över utvecklingen nu när postutdelningen ska konkurrensutsättas.

Postutdelaren i Ingå, Thomas Hansson, konstaterar att skärgården i Åboland visserligen är mycket större än skärgården i Ingå. Men han tror nog att det kunde fungera, precis som det gör i Ingå.

Det spelar ingen roll vem som delar ut posten, bara man kan lita på utdelaren.

Han tycker invånarna ska ge privata företag en chans. Servicen kan till och med bli bättre, påpekar han, eftersom privata företag måste hålla sig till skrivna avtal.
Postutdelaren Thomas Hansson står vid ett äppelträd. I bakgrunden syns träd med gula löv.
Thomas Hansson har delat ut post i Ingå skärgård i över tio år. Postutdelaren Thomas Hansson står vid ett äppelträd. I bakgrunden syns träd med gula löv. Bild: Malin Valtonen / Yle post,Barösund,Ingå,postutdelare

Dessutom måste man ge bra service för att få fortsätta som utdelare.

- Det spelar ingen roll vem som delar ut posten, bara man kan lita på utdelaren, anser Hansson.

Oklart var och när i Västnyland

Det är ännu oklart var i Västnyland det blir aktuellt att få posten och dagstidningen levererad av ett privat företag.

Det finns inte heller någon tidtabell för när det skulle ske, säger Hannu Salo som är chef för utdelningen i västra Nyland.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland