Hoppa till huvudinnehåll

Kanske en äkta Dali - kanske till och med nyckeln till hans själ

Tomeo hemma i sin ateljé bland sina tavlor.
Tomeo hemma i sin ateljé bland sina tavlor. Bild: David Fernandez Yle Fem,dokumentärprogram,Tomeo L'Amo

Dokumentären Nyckeln till Dali är en exceptionell berättelse om spanska biologen och läraren Tomeo L'Amo som köpte ett okänt konstverk 1989 för 150 euro. En lång och påfrestande resa börjar där tavlans äkthet och betydelse ifrågasätts.

Från första stund var han själv övertygad om att det är en äkta målning av Salvador Dali. Men han insåg också att det kommer att bli svårt att bevisa det.

En 25 år lång resa i jakt på sanningen tar sin början.

Tomeo tar hem målningen till sin egen ateljé på Mallorca och ser snart att tavlan också innehåller ett kryptiskt meddelande. Nära namnteckningen står det: Till min käre lärare på hans födelsedag 27.IX-96.

Texten är intressant men också lite kryptisk. En dedikation kan naturligtvis hjälpa experterna när de undersöker tavlans äkthet. Men det konstiga är att Dali inte var född 1896 och 1996 var han redan död.

Tomeo besöker i varje fall experter för att få ett utlåtande på tavlan. De flesta konstexperter är rätt övertygade att tavlan inte är äkta, eller att det åtminstone inte går att fastställa.

Han skickar brev till Gala-Salvador Dali-stiftelse men de bryr sig inte ens om att komma och titta på tavlan.

Vid samma tid blir Tomeos ekonomi väldigt ansträngd efter en rättstvist gällande ett bygglov. Till följd av detta blir också hans hälsa allt sämre.

Han lägger ner sin jakt på att undersöka tavlans äkthet, men kan inte heller glömma den.

När hans hälsa och ekonomi förbättrats tar han igen tag i studierna av Dali och tavlan. Man gör analyser av lagren i tavlan, pigmenten och undersöker den med röntgen.

Pigmentanalysen stöder att tavlan kunde vara målad av Dali och Tomeo vill nu komma i kontakt med Descharnes – i tiderna vän och sekreterare till Dali och den största experten på certifiering av hans verk.

Descharnes ser tavlan första gången 2012 och är inte lika snabb att avfärda tavlan som en förfalskning.

Tomeo gör själv också en intressant upptäckt gällande den kryptiska dateringen – en kod till Dalis inre själsliv.


Orginaltitel: The key to Dali (Spanien 2016)
90 dagar på Arenan

En dokumentär av David Fernandez Garcia & David Fernández

Nyligen publicerat - Yle Fem