Hoppa till huvudinnehåll

Kurderna vägrar ge vika för Iraks krav i Kirkuk

Kurdiska soldater i Kirkuk, Irak.
Kurdiska trupper i Kirkuk. Bagdad har gett dem fram till klockan två i natt att lämna staden. Kurdiska soldater i Kirkuk, Irak. Bild: EPA-EFE/STR Kirkuk,Irak,armeer,kurder

Iraks president har träffat de irakiska kurdernas president i ett sista försök för att stoppa ett eventuellt inbördeskrig. Bagdad har förlängt tidsfristen för kurderna att lämna Kirkuk till klockan två på natten.

Kurderna har inte visat några som helst tecken på att de kommer att lämna staden innan tidsfristen går ut.

En kurdisk tjänsteman säger till BBC att de kurdiska peshmerga-trupperna har order om att försvara Kirkuk "till varje pris".

Båda sidorna har skickat förstärkningar till Kirkuk, och kurder och regeringstrogna shiamiliser har redan drabbat samman.― BBC

Kurderna har kontroll över staden Kirkuk och stora delar av den oljerika provinsen med samma namn.

Enligt kurderna tillhör provinsen det område som hör till ett framtida självständigt Kurdistan. Invånarna röstade med överväldigande majoritet för självständighet för ett par veckor sedan.

Irak har under de senaste dagarna sänt tusentals soldater till provinsen Kirkuk.

Bagdad kräver att kurderna lämnar staden och de värdefulla oljefälten.

Militär utanför Kirkuk i Irak.
Tusentals soldater ur den irakiska armén har placerats runt staden Kirkuk. Bagdad säger att armén inte just nu har planer att attackera. Militär utanför Kirkuk i Irak. Bild: EPA-EFE/STR Irak,Kirkuk,armeer,flagga

I natt samlades beväpnade kurdiska civila på gatorna i Kirkuk för att erbjuda sitt stöd till peshmergastyrkorna.

Peshmergastyrkorna har nästan helt utan hjälp från Bagdad bekämpat IS i Kirkuk under de senaste tre åren.

- Invånarna kommer att hjälpa peshmerga ... vi kommer inte att tillåta några trupper att komma in i vår stad, varnar Najmaldin Karim, guvernör i Kirkuk sedan år 2011.

Bagdad har nu avsatt honom, men han vägrar avgå.

I ett möjligen sista försök att trappa ner det skärpta läget möttes Iraks president Fuad Masum och Irakiska Kurdistans president Massoud Barzani i Dokan i provinsen Sulaymaniyya i dag.

Masum är själv kurd.

Irakiska Kurdistans president Massoud Barzani.
Massoud Barzani, Irakiska Kurdistans president. Irakiska Kurdistans president Massoud Barzani. Bild: EPA/GAILAN HAJI Massoud Barzani,Irakiska Kurdistan

Efter mötet sade Barzanis medhjälpare Hemin Hawrami att kurderna inte kommer att upphäva resultatet av den kurdiska folkomröstningen om självständighet i slutet av september.

92 procent av dem som deltog i valet röstade för självständighet.

- Vi är öppna för förhandlingar med Bagdad, tillade Hawrami, men vi kommer också att slå tillbaka alla militära attacker.

- Vi är öppna för förhandlingar med Bagdad, men vi kommer också att slå tillbaka alla militära attacker.― Hemin Hawrami, den kurdiska presidentens medhjälpare

Det som en del betraktare ser som hoppingivande är att de peshmergastyrkor som kontrollerar staden Kirkuk stöder den irakiska presidentens kurdiska parti PUK (Kurdistans patriotiska union).

President Masums parti är en politisk rival till Barzanis parti KDP (Kurdistans demokratiska parti) och det kan ta emot för många soldater att gå emot sin egen ledare.

Iraks president Fuad Masum.
Fuad Masum, Iraks president. Iraks president Fuad Masum. Bild: EPA/JAMAL NASRALLAH Irak,presidenter,Iraks president,Fuad Masum

- Masum presenterade en plan för dialog och förhandling för att undvika konflikt och våld, berättade Masums rådgivare Abdallah Aliwai i samband med mötet.

När detaljerna om den planen kommer fram kan det påverka de kurdiska truppernas vilja att riskera sina liv för Barzanis politik.

USA vill att parterna koncentrerar sig på kampen mot IS

USA har militära rådgivare som har hjälpt både peshmerga och den irakiska armén i kampen mot IS.

USA:s försvarsminister Jim Mattis har kontakt med båda sidorna.

- Vi försöker hitta på ett sätt att gå framåt och samtidigt ha siktet inställt på vår gemensamma fiende, säger Mattis. Vi måste besegra IS och får inte vända oss mot varandra nu.

Källor: AFP, BBC, Reuters